Skogsvård när träden faller i Slottsskogen

Det tar ungefär 150 sekunder att fälla en 150 år gammal tall. Av just den anledningen är det viktigt att man vet vilka träd som skall väljas att leva vidare eller inte. Det går ju liksom inte att ångra sig…

  • Publicerad 08:42, 4 okt 2017

Det handlar inte bara om förnyelse.

Men skogsvård är mer än så. Det är föryngring och förädling av bestånd. Det är biologi och ekonomi. Det är miljö och klimat, nutid och framtid. Det är logistik, stora maskiner och gedigen yrkeskunskap.

Och – inte minst – ett gott samarbete alla aktörer emellan. Som den mellan Slottsskogens Samfällighetsförening och Håbo kommun.

En stor del av marken mellan och utanför alla husen i Slottsskogen i Skokloster ägs av kommunen. Det handlar om skog och grönytor, planteringar och fritidsområden som från tid till annan skall skötas.

De som mest får glädje av den skötseln är förstås de som bor i området och de är förmodligen också bäst skickade att se behovet.

Stort uttag av gran

Just därför har Slottsskogens Samfällighetsförening sedan 12-13 år Håbo kommuns förtroende att förvalta alla dessa ytor.

Och helt nyligen var det aktuellt med ett större uttag av främst gran och tall i skogarna mellan Slottskogens ytterbebyggelse och Mälarens strand.

Svår kalkyl

Samfällighetens ersättning för det här arbetet är de pengar som skogsuttaget ger. Det är ingen lätt kalkyl eftersom önskemål och hänsyn till såväl markägare och hushåll skall göras och – inte minst – värdet av skogsuttaget skall överstiga kostnaderna för att fälla, ta hand om och köra iväg alla träd, grenar och ris.

– Den här gången handlar det om cirka 400-500 kubik, säger Staffan Dackman som ansvarar för grönområdena i föreningen.

”Handlar om säkerhet”

Nu, liksom ett antal år tidigare, är det Stora Enso som fått uppdraget.

Träd ger landskap karaktär och man vänjer sig lätt vid att de alltid finns. Därför kan det förstås kännas märkligt när de helt plötsligt är borta.

Men bort måste de ibland.

– Det handlar inte bara om förnyelse, förädling och förfining, tillägger Staffan Dackman, det handlar om säkerhet också. Ett dött träd kan vara farligt.

Slottsskogens Samfällighetsförening

Sköter ca 100 hektar skogsmark åt Håbo kommun.

Har ca 650 medlemmar, dvs hushåll främst i fristående villor.

Omfattar hela området Slottsskogen, Gropen, Idealbyn och alla bebyggda/obebyggda tomter inom detta område.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet