Öppnar upp. Från den 15 juni öppnar Skoklosters slott upp dörrarna igen. Foto: Mostphotos

Skokloster öppnar

Den 19 mars stängde Skokloster. Nu öppnar man slottet igen.

  • Publicerad 08:19, 15 jun 2020

Slutmålet är väl att det händer åtminstone något varje helg.

2020 skulle bli ett stort år för Skokloster. Efter ett fint 2019 var man redo att verkligen växla upp. I augusti 2019 berättade Rebecka Enhörning, museichef på Skoklosters slott och Jörgen Allstedt, projektledare för Stenhuset, hur man såg framtiden.

– Slutmålet är väl att det ska hända åtminstone något varje helg. Att det här huset är fullt, att kyrkan har aktiviteter, att det händer något i parken till exempel. Att vi har saker på slottet. Att man kan tillbringa en hel dag här utan att känna att det bara var en sak.

Kan blicka framåt

Våren blev i stället till stiltje. Den 20 mars förklarade man att man stängde för allmänheten tills vidare. Det hela förlängdes i ett par omgångar. Det blev därför inget traditionellt påskfirande. Inga besökshelger i maj, inget nationaldagsfirande. Nu kan man till slut blicka framåt igen.

– Skoklosters slott kan nu äntligen slå upp portarna för våra besökare, i sommar med ett lite annorlunda och anpassat program. Vi är det perfekta resmålet för ”hemester”, med ett rymligt slott och en stor vacker park. Vi finns på lagom avstånd från Stockholm och Uppsala, i naturnära omgivning med Mälaren och Upplandsleden runt knuten, säger Rebecka Enhörning i ett pressmeddelande.

Anpassad sommar

Den 15 juni är det åter möjligt att besöka slottet, men det blir ändå en sommar som anpassar sig efter den rådande coronakrisen.

Bland annat kommer man var femtonde minut ges en visning genom slottet i mindre grupper som får uppleva ofullbordade salen, paradvåningen och rustkammaren.

Bästa placeringen någonsin för Upplands-Bro

Upplands-Bro klättrar på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Nu är kommunen på plats 12 i landet. – Det är ett styrkebesked och ett kvitto på att vi har ett bra samarbete med...onsdag 23/9 10:07

Sämsta placering någonsin för Håbo på näringslivsranking.

Håbo siktar uppåt – men rasar i stället. När företagsklimatet granskas hamnar kommunen på plats 206 i landet, sämsta placeringen någonsin. – Det är i första hand nytillkomna kategorier som...onsdag 23/9 9:46