Anmäld. En förälder har anmält Enskilda gymnasiet till Skolinspektionen. Foto: Mimmi Epstein

Skola anmäld – vill ha föräldrarnas pengar

Trots tidigare kritik från Skolinspektionen fortsätter föräldraföreningen på Enskilda gymnasiet trycka på för att få in privata donationer från föräldrar för att behålla god kvalitet i undervisningen. Resultatet? En ny anmälan.

  • Publicerad 11:48, 29 nov 2017

I ett beslut av Skolinspektionen från oktober 2014 skrev myndigheten att Enskilda gymnasiet vid Tegnérlunden var tvungna att vidta åtgärder för att utbildningen var och skulle framstå som avgiftsfri. Bakgrunden? En förälder anmälde skolan då personen inte upplevde de donationer som föräldraföreningen uppmanade till var frivilliga. Specifikt gällde det 4 000 kronor per elev och termin som skulle gå direkt till skolan.

Nu riktas i princip samma kritik mot skolan av en annan förälder vars barn precis har börjat där. Summan föräldraföreningen vill ha in, 4 000 kronor, är densamma som för tre år sedan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Föräldern vill vara anonym av rädsla att anmälan ska kunna påverka hens barn negativt. Men i anmälan skriver hen att det under en informationskväll i början av oktober fick informationen att föräldraföreningen vill ha in frivilliga donationer. När personen kom hem hade hen fått ett mejl med upprepning av samma information som på mötet.

"Naturligtvis gör donationerna det möjligt för EG att erbjuda ökade insatser i form av fler lärarledda lektioner, hela skoldagar på plats i skolan och lärare som har mer tid till för- och efterarbete", står det i mejlet som avslutas med orden "med hopp om en god uppslutning för våra barns bästa".

Enligt anmälan ska donationerna ha uppmuntrats av rektor Lena Birkmanis. Något som hon tillbakavisar i ett mejlsvar till StockholmDirekt.

– Det stämmer inte. Jag kommunicerar inte kring donationer på annat sätt än att understryka frivilligheten och upprepar att utbildningen är likvärdig och avgiftsfri, skriver Lena Birkmanis.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Anmälan liknar ju den som inkom 2014. Vad vidtog ni för åtgärder efter Skolinspektionens förra beslut?

– Vi informerade alla vid upprepade tillfällen om frivilligheten.

Hur ser ni på att det finns föräldrar som upplever att donationerna inte är frivilliga?

– Jag beklagar att förälder har upplevt det på annat sätt än att skolan tar emot donationer och att det är frivilligt att lämna en donation. Jag verkar för att göra det tydligt.

Hur kommer ni att agera nu?

– Tydligt informera om att utbildningen är avgiftsfri och understryka frivilligheten för att säkerställa att det upplevs så av alla föräldrar. 


 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Han fixar Dean Martin-kryssning – på ångbåt

Nyheter Patrik på Lilla Essingen förverkligar sin dröm: "Den skönaste entertainern som funnits" Sångaren Patrik Stenberg, 53, brinner för den gamla skolans entertainers. Nu har han satt ihop en konsert med sin personliga favorit – Dean Martin.måndag 23/7 16:14

Vanligaste felet med engångsgrillar

Nyheter ✓Se brandkårens egna film ✓"Står för nära hälften av sommarbränderna" Det råder totalt eldningsförbud i Stockholms län och det är därmed förbjudet att använda engångsgrill. Här ser du varför.måndag 23/7 15:06