Utbyggd. Skolan har fått en paviljong med åtta klassrum. Foto: Lotten Engbom

Skola i Djursholm får böta 138 000 kronor

The British International School i Djursholm tvingas böta 138 000 kronor till kommunen. Detta eftersom man byggt ut skolan innan startbesked fanns.

  • Publicerad 11:51, 7 nov 2018

Byggnadsnämnden i Danderyds kommun krävde The British International School, BISS, på 276 868 kronor. Den Djursholmsbaserade skolan behövde bygga ut, och ansökte om bygglov för en paviljong med åtta klassrum. Enda tillfället då det gick att bygga, enligt skolan, var i början av augusti – med tanke på eleverna.

Men kommunen drog ut på tiden. Bygglovet var påskrivet i juli, men något möte med miljö- och stadsbyggnadskontoret kunde inte hållas förrän i slutet av augusti, uppger Jonas Fischerström, ordförande för stiftelsen som driver skolan.

Det innebar att startbeskedet dröjde, men skolan valde ändå att börja bygga i början av augusti, enligt plan.

Detta ledde till böter på 276 000 kronor i böter. Skolan önskade få bötesbeloppet nedsatt till en fjärdedel, alltså 69 217 kronor.

Icke vinstdrivande

– Vi driver en icke vinstdrivande stiftelse och vill barnens bästa. Men det är ju som det är, de måste följa sina regler, vi förstår att vi gjort fel, säger Jonas Fischerström.

Han tillägger att skolan aldrig velat gå runt några regler.

– Vi är som sagt en stiftelse och håller inte på med byggnader så ofta. Det tar längre tid än man tror.

Men det handlar inte om någon ilska, säger Jonas Fischerström:

– Det är som det är, jag är inte arg på dem, jag vill bara ha det klart. Och jag argumenterade för att vår skola helst inte vill lägga pengar på det här.

Byggnadsnämnden valde att halvera avgiften vilken innebär att skolan ska betala 138 000 kronor inom två månader.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förslag: Anställ hundar i skolor och äldrevården

Nyheter S vill se vårdhundar i Vallentuna Vårdhundar blir allt vanligare i Sverige. Nu förslår Socialdemokraterna i Vallentuna att kommunen ska utreda möjligheterna för att anställa en vårdhundsgrupp i skolor och äldrevården.tisdag 15/1 16:30

15-åring gripen efter rån i Täby

Nyheter "Tack vare deras bild kunde vi gripa honom" Efter ett försök till rån och ett fullbordat rån i Täby kunde polisen i går gripa gärningsmannen – en femtonårig pojke från Danderyd.tisdag 15/1 15:18