Ny inriktning. Fryshuset grundskola västra satsar på fotboll för Järvaungdomarna. Foto: Mostphotos

Skola i Husby startar fotbollsinriktning

Fotbollsintresserade ungdomar i Järva ska ges bättre förutsättningar att nå framgång i både sina studier och i sitt fotbollsspelande. Nu satsar Fryshuset grundskola västra på en helt ny fotbollsinriktning.

  • Publicerad 16:55, 3 feb 2020

I höst drar Fryshuset grundskola västra, som ligger i Husby, igång ett samarbete med Svenska Fotbollsakademin och startar en fotbollsinriktning. Förhoppningen är att få fler unga att vilja stanna i närområdet, och samtidigt erbjuda en utbildning som kan hjälpa dem in i arbetslivet.

Elever från årskurs sju till nio kommer att kunna ansöka om en plats.

– Fotbollsintresset i Järva är extremt stort, samtidigt som många unga kanske inte har råd att idrotta med föreningar. Vi vill fånga upp ungdomarna; det ska finnas en attraktiv utbildning där man är helt enkelt, säger Johan Eklöf på Svenska Fotbollsakademin.

"En fantastisk möjlighet"

Två gånger i veckan på skoltid kommer ungdomarna träna med ledare från Fotbollsakademin. Dessutom kommer utbildningen att ha teoretiska inslag, och senare kommer det finnas möjlighet för ungdomarna att gå en instruktörsutbildning.

– Det känns extra viktigt i tider av extremt stillasittande. Det blir även ett incitament för eleverna att ta väl hand om hela sin skolgång, eftersom vi kommer vara hårda med att både fotbollen och resterande ämnen sköts, säger Johan Eklöf.

Personer som redan går på skolan kommer ha möjlighet att söka inriktningen, och det kommer inte krävas något antagningsprov.

– Nej, det handlar bara om att man ska ha ett intresse för fotboll och rörelse. Alla kan söka, tjejer som killar, nya som gamla elever, säger Yazmine Nour Josander, skolchef på Fryshuset.

Skolan är stolta över satsningen.

– Det känns fantastisk att ge våra ungdomar i Järva förutsättningar att nå framgång med både studier och sin passion för fotbollen, och dessutom kunna öppna värdefulla dörrar i arbetslivet, säger Yazmine Nour Josander.

Stockholm Direkt