Rågsveds centrum Foto: Sacharias Källdén

Skola i Söderort stängs akut

Friskolan Elma school i Rågsved måste stänga direkt på grund av allvarliga brister. Det gör att 230 barn nu måste omplaceras.

  • Publicerad 15:27, 14 feb 2020

Friskoleföretaget Elma school AB, som driver grundskola för årskurs F-9 i Rågsved, måste stänga med omedelbar verkan. Det skriver DN och skälet är att verksamheten har haft stora brister i många år och även misskött ekonomin. Kritiken kom från Skolinspektionen i somras och det ledde till att bolagets tillstånd att bedriva skola drogs in.

Allvarliga brister

Skolinspektionens beslut överklagades av skolans ägare till förvaltningsrätten och nu har domstolen gett Skolinspektionen rätt. Förvaltningsrätten går till och med så långt att de kräver att skolan stängs direkt. De bedömer, enligt DN, att bristerna i skolans ägar- och ledningskrets är mycket allvarliga.

Det här betyder att skolan måste stänga redan nu på måndag 17 februari och att 230 elever blir utan skolplats. I ett sådant läge är det hemkommunen där eleverna är skrivna som ansvarar för att barnen har en annan skola att gå till.

– Vi har läget under kontroll och vet vilka skolor de här eleverna ska erbjudas plats på. Det är flera skolor i Vantör, till exempel Hagsätra, Bäckahagen, Bandhagen, Snösätra och Rågsvedsskolan, säger Carina Hallqvist, chef för stadens grundskolor i Enskede-Årsta-Vantör.

80 barn får plats på andra skolor

Utbildningsförvaltningen har följt ärendet sedan kritiken kom i somras och därför varit beredda på att den här situationen kan uppstå, tillägger hon. Totalt handlar det om 80 elever i Stockholms kommun som behöver ny skolplats, resten tillhör andra kommuner.

– Vårdnadshavarna kommer nu att bli informerade så fort som möjligt, säger Carina Hallqvist.

Enligt DN ska Skolverket parallellt med detta ha krävt tillbaka 800 000 kronor i statliga bidrag, pengar som skolan inte kunnat visa hur de använts. DN har även berättat att skolan fått kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att de brister i sitt arbete med elevhälsan.

Elma school bedrivs i ett hus på Rågsvedsskolans område och startade 2001. Tidningen har sökt skolans rektor och VD.

Enligt DN har han till förvaltningsrätten sagt att de alltid rättat till de fel och brister som pekats ut av inspektionerna och att ”skolan står sig finansiellt väl rustad”. Beslutet kan överklagas till Kammarrätten.

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11

AIK bandy flyttar till Söderort

Sport Satsar på guld med två nyförvärv i världsklass Under säsongen har AIK bandy haft problem på sin hemmaplan Bergshamra IP. Nu står det klart med en ny lösning som innebär flytt till helt nya hallen på Gubbgängens IP. Samtidigt har klubben lyckats...torsdag 2/4 13:54