Rågsveds centrum Foto: Sacharias Källdén

Skola i Söderort stängs akut

Friskolan Elma school i Rågsved måste stänga direkt på grund av allvarliga brister. Det gör att 230 barn nu måste omplaceras.

  • Publicerad 15:27, 14 feb 2020

Friskoleföretaget Elma school AB, som driver grundskola för årskurs F-9 i Rågsved, måste stänga med omedelbar verkan. Det skriver DN och skälet är att verksamheten har haft stora brister i många år och även misskött ekonomin. Kritiken kom från Skolinspektionen i somras och det ledde till att bolagets tillstånd att bedriva skola drogs in.

Allvarliga brister

Skolinspektionens beslut överklagades av skolans ägare till förvaltningsrätten och nu har domstolen gett Skolinspektionen rätt. Förvaltningsrätten går till och med så långt att de kräver att skolan stängs direkt. De bedömer, enligt DN, att bristerna i skolans ägar- och ledningskrets är mycket allvarliga.

Det här betyder att skolan måste stänga redan nu på måndag 17 februari och att 230 elever blir utan skolplats. I ett sådant läge är det hemkommunen där eleverna är skrivna som ansvarar för att barnen har en annan skola att gå till.

– Vi har läget under kontroll och vet vilka skolor de här eleverna ska erbjudas plats på. Det är flera skolor i Vantör, till exempel Hagsätra, Bäckahagen, Bandhagen, Snösätra och Rågsvedsskolan, säger Carina Hallqvist, chef för stadens grundskolor i Enskede-Årsta-Vantör.

80 barn får plats på andra skolor

Utbildningsförvaltningen har följt ärendet sedan kritiken kom i somras och därför varit beredda på att den här situationen kan uppstå, tillägger hon. Totalt handlar det om 80 elever i Stockholms kommun som behöver ny skolplats, resten tillhör andra kommuner.

– Vårdnadshavarna kommer nu att bli informerade så fort som möjligt, säger Carina Hallqvist.

Enligt DN ska Skolverket parallellt med detta ha krävt tillbaka 800 000 kronor i statliga bidrag, pengar som skolan inte kunnat visa hur de använts. DN har även berättat att skolan fått kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att de brister i sitt arbete med elevhälsan.

Elma school bedrivs i ett hus på Rågsvedsskolans område och startade 2001. Tidningen har sökt skolans rektor och VD.

Enligt DN har han till förvaltningsrätten sagt att de alltid rättat till de fel och brister som pekats ut av inspektionerna och att ”skolan står sig finansiellt väl rustad”. Beslutet kan överklagas till Kammarrätten.

En misstänkt för dråpförsök i Bagarmossen

Nyheter Släpptes efter förhör men är fortsatt misstänkt På söndagen greps en person misstänkt för försök till dråp, efter en knivskärning i Bagarmossen på lördagskvällen. Den gripna har satts på fri fot men är fortsatt misstänkt.måndag 17/2 11:03

Byggstart för 15-våningshus i Bandhagen

Nyheter Hälften sålda – Unga vuxna erbjuds hyrköp av några lägenheter Nu byggstartar Riksbyggen sitt projekt Branddammen i Bandhagen.måndag 17/2 8:54