Brett spann. Tre av Stockholms borgarråd fick på onsdagskvällen svara på frågor om alltifrån kultur till det nedlagda Tensta gymnasium. Foto: Louise Bornhall

Skola och integration när borgarråden grillades i Husby

Ett 30-tal personer hittade till Folkets Husby där stadens borgarråd skulle frågas ut. Det när Stockholms första "townhall meeting" gick av stapeln. "Det borde göras på fler ställen", sa en av besökarna efteråt.

  • Publicerad 16:30, 24 okt 2019

Ahmed Abdirahman, vd för The Global Village som arrangerar mötesserien. "Det hade behövts tre timmar för att hinna med alla frågor", sa han efteråt. Foto: Louise Bornhall

På onsdagskvällen drog den första delen i en ny mötesserie i Stockholm igång. Förebilden är amerikanska "townhall meetings", där medborgarnas frågor sätter agendan.

Alla borgarråd i Stockholms stad har tackat ja till att delta i serien, och först ut var Lotta Edholm (L), skolborgarråd, Jan Jönsson (L), socialborgarråd och Fredrik Lindstål (C), vikarierande arbetsmarknads- och integrationsborgarråd.

Efter kortare presentationer av politikerna var det dags för publikens frågor – tre minuter per fråga, fyra minuter per svar var tanken. Något som dock fick kokas ner under kvällens gång, för att så många frågor som möjligt skulle hinnas med.

Runt ett 30-tal besökare hade letat sig till Folkets Husby där första mötet hölls. Flera av besökarna var Husbybor eller tidigare Järvabor, men många var också där i sina yrkesroller, och jobbade exempelvis inom skola.

Skola i fokus

Och många av frågorna handlade om just skola. Lotta Edholm pratade i sin introduktion bland annat om vikten av att barn går i förskolan, och att den grönblå majoriteten undersöker att kunna ge lärare i utsatta områden högre lön. Något som genererade frågor om det är lika viktigt att barn i Djursholm som i Järva går i förskolan, liksom om högre lön riskerar att gå före genuint engagemang.

Det kom också frågor om hur man ska nå unga hemmasittare som varken jobbar eller pluggar, hur föräldrar kan engageras i skolan och om att gymnasieskolor som Tensta gymnasium försvunnit från Järva. Frågorna tangerade också flera gånger strukturell rasism och integration. Hur företagen i Kista ska engageras mer i närområdet, var också uppe på tapeten.

Här ska stockholmarna grilla stans toppolitiker

"Borde finnas på fler ställen"

Besökaren Lena Ölander hade tagit sig till Husby från Skärholmen.

– Jag var nyfiken på vad det här var, och tycker att det är jättebra. Det borde göras på fler ställen, det finns ett stort behov överallt. Här, i Skärholmen, Borkyrka, Huddinge. Jag skulle vilja att fler får chansen att ställa sina frågor, sa hon efter mötet.

Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) tyckte efteråt att det var en bra bredd på frågorna.

– Jag tycker att idén att alla får hålla lite längre inlägg är bra. På stadsdelsnämnder är det ju 30 minuters frågestund och korta frågor som gäller. Sedan blev det ändå kortare och kortare tid under kvällen, det kanske skulle ha behövts en paus i mitten, sa han och fortsatte:

– Jag hoppas att ordet sprider sig så att det blir ännu fler vanliga medborgare som kommer, även om det var kul att många engagerade tjänstemän kom hit.

Arrangerade det hela gjorde stiftelsen The Global Village med Ahmed Abdirahman i spetsen, som också arrangerar Järvaveckan. Läs mer om nästa möte i faktarutan.

Då sker nästa möte

Alla möten kommer att hållar i Spånga-Järvaområdet, men alla lokaler är inte spikade än. Besöket är gratis men förbokning krävs.

Onsdag 4 december klockan 18-20, Tensta Konsthall.
 Erik Slottner (KD), Äldre- och trygghetsborgarråd
 Katarina Luhr (MP), Miljö- och klimatborgarråd
 Daniel Helldén (MP), Trafikborgarråd

​​Måndag 13 januari klockan 18-20. Plats: Inte klart än.
 Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd (vice ordförande i bland annat kommunstyrelsen)
 Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd (vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden och fastighetsnämnden)
 Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd (vice ordförande i exploateringsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden)
 Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd (vice ordförande i Svenska bostäder och Stadsholmen)

Torsdag 6 februari klockan 18-20. Plats: Inte klart än.
 Anna König Jerlmyr (M), Finansborgarråd
 Dennis Wedin (M), Bostads- och fastighetsborgarråd
 Jonas Naddebo (C), Kultur-, idrotts- och stadsmiljöborgarråd
Joakim Larsson (M), Stadsbyggnadsborgarråd

Hon tillverkar skyddsvisir till vårdpersonal

Nyheter Använder 3D-printer hemifrån Med hjälp av en 3D-printer tillverkar Brommabon Linda Spolén delar till skyddsvisir. De ska sedan användas av personal på äldreboenden för att minska smittspridning av coronaviruset.tisdag 7/4 16:27

Efter nya siffrorna: Nu erbjuder Rinkeby-Kista korttidsboenden

Nyheter Ska isolera personer i riskgrupper I dag kom statistik från Smittskydd Stockholm över antalet bekräftade coronafall fördelat på kommun och stadsdel. Svårast drabbat är Rinkeby-Kista, och nu börjar stadsdelen erbjuda korttidsboenden...tisdag 7/4 14:59