Vegolyftet. Nu uppmanar kocken Magnus Naess fler skolor att välja vegetariskt. "Om en simpel hårdrockare från Upplands Väsby kan göra det så kan alla klara av det." Foto: Sacharias Källdén

Skola på Södermalm serverar bara vegomat

Nyligen prisades Globala gymnasiet på Södermalm för sin helvegetariska meny. Nu hjälper kocken Magnus Naess fler skolor att välja bort köttet.

  • Publicerad 06:50, 6 dec 2018

– Ni får gärna prova.

Kocken Magnus Naess tar emot oss i Globala gymnasiets restaurang. Framför oss syns det som återstår av dagens lunchservering efter att skolans 700 eleverna ätit. Nu är det kökspersonalens tur att testa den mustiga grytan och det väl tilltagna salladsbordet.

– I dag blev det en helt vegansk meny, vilket händer ganska ofta. Vi tycker själva att det är kul att laga och eftersom vi har 40 veganer på skolan så underlättar det när alla äter samma mat. Dessutom går trenden i hela samhället mot mer vegansk mat, säger Magnus.

Själv kom han hit 2012. Då hade skolan redan haft en helt vegetarisk meny i fyra år, efter en omröstning där elever, lärare och skolans personal fick komma till tals.

– 65 procent röstade för det vegetariska av miljö- och djurhänsyn, konstaterar Magnus.

Här jobbar eleverna själva för att bryta segregationen

Där andra skolor väljer att ta små steg i en grönare riktning genom att till exempel skippa köttet en dag i veckan så har Globala gått betydligt längre. Enligt Magnus är de den enda kommunala skolan i hela landet som serverar helvegetariskt, något som också gett nationell uppmärksamhet. Inte minst när skolan nyligen tilldelades Guldråttan, ett pris som organisationen Djurens rätt ger till någon som det senaste året har gjort en exceptionell insats för djuren.

– För mig personligen är det en bekräftelse på att det jag gör har betydelse. För skolan betyder det också att vi känner att vi kan inspirera andra. Det blir en push att fortsätta på den inslagna vägen, säger Magnus.

Vegotrenden i Stockholm hetare än någonsin

Vegetarisk lunch. Foto: Sacharias Källdén

Magnus Naess. Foto: Sacharias Källdén

Nu vill han få fler skolkök att upptäcka den vegetariska matlagningen. Med egna projektet Vegolyftet besöker Magnus skolor i hela landet för att inspirera och lära ut tips som ska underlätta för storkök som vill gå i en grönare riktning. Hittills har han utbildat omkring 200 skolkockar och han är även upptagen med att skriva en bok med recept anpassade till storkök.

– Att laga vegetariskt är tillfredsställande, spännande och häftigt, säger han.

I dag hyllas han för sin gröna matlagning, men så har det inte alltid varit. Skeptiska kommentarer som "jaha, det är du som bara serverar kokta morötter" var för några år sedan mer regel än undantag när han mötte kockar från andra skolkök i landet.

– Folk är mer pålästa i dag men samtidigt önskar jag att frågan inte var så polariserad. Det gör det svårt att föra en vettig debatt. Jag vill egentligen bara få fler att upptäcka hur gott det är med vegetariskt, säger Magnus Naess.

Så får prisade skolkocken barnen att äta vego

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Michaela Tengblad på Whitlocks gymnasium menar att framtidens kök är vegetariskt. Foto: Privat / Sacharias Källdén

Stans största gymnasium väljer också grönt

Även Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen fokuserar på det vegetariska. Enligt kökschefen vill de skapa en motpol till en ohållbar köttindustri.

Anna Whitlocks gymnasium har inte gått lika långt som Globala gymnasiet och dukar fortfarande fram både fisk och kyckling. Men två dagar i veckan serveras enbart vegetariskt och de andra dagarna finns det både veganska och vegetariska alternativ.

För restaurangchefen Michaela Tenglad är det självklart att fokusera på det gröna när hon planerar vad som ska serveras.

– Det här är framtidens kök. Skolan arbetar med en hållbar inriktning utifrån alla perspektiv och då är maten en betydande del. Vi vill med entusiasm och profession lyfta fram det, samtidigt som eleverna ska få vara fria i att kombinera sina egna luncher. Vi använder ingen processad mat överhuvudtaget utan arbetar nära råvaran i alla led vi kan. säger hon.

Här blir anrika byggnaden stans hetaste gymnasium

Innan terminsstarten besökte Michaela Globala gymnasiet och deras kock Magnus Naess. Det blev ett möte som hon beskriver som inspirerande.

– Jag var redan klar med min nisch, men det var oerhört trevligt att träffa någon med samma tro. Jag blev väldigt imponerad av Naess och hans sätt att driva på de här frågorna. Det har nog blivit många tuffa turer innan de kom dit där de är i dag.

När går Whitlocks gymnasium över till helvegetariskt?

– Vi kommer inte att uttrycka oss så utan vill öppna upp det gröna köket för våra elever. Sedan får framtiden visa vart det leder, säger Michaela Tengblad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android