Kungsholmen Pugs vill vinna sin första STHLM Bowl-titel på fredag. Siri Mörén, Husam Hamdam och Carl Axel Rutz ligger i hårdträning. Foto: Linda Gren

Skolan där udda sporten blivit nummer ett

Det har smällt ordentligt i gympasalen på Kungsholmens gymnasium under hösten. En gång i veckan tränas det amerikansk fotboll. Snart är det dags för skollagets elddop när de ska spela Stockholms egen Super Bowl.

  • Publicerad 17:18, 28 nov 2017

Inför tusentals personer spelar gymnasielever från Stockholm en årlig prestigefylld match i amerikansk fotboll. Matchen vars namn influerats av världens största idrottsevenemang – den nordamerikanska fotbollsfinalen Super Bowl – heter STHLM Bowl och startade på Lidingö där två skolor under många år hade en årlig match. När de slogs ihop till en var man plötsligt utan motståndare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Där kommer Kungsholmens gymnasium in. Skolans idrottsförening antog utmaningen från Lidingöskolorna – vars lag heter Hersby Hooligans – och bildade sitt eget lag med namnet Kungsholmen Pugs.

– Det här blir fjärde året vi möts i Eriksdalshallen. Det brukar vara en massa publik och bra stämning, säger Petter Byström, en av eleverna på Kungsholmens gymnasium som blivit så intresserad av amerikansk fotboll att han nu fungerar som spelande lagledare i Kungsholmen Pugs.

Inte bara smidighet som räknas

Kungsholmslaget har hittills inte lyckats besegra antagonisterna från Lidingö men i år har Petter Byström hopp om en ändring.

– Vi blir bara bättre och bättre. Idag är vi 30 killar och tjejer som tränar amerikansk fotboll på skolan, så det har blivit väldigt populärt, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En annan som är med på den intensiva träningen är Moa Bade. Hon hyllar idrotten amerikansk fotboll eftersom alla kan bidra.

– I vanlig fotboll ska man vara snabb och smidig. Men i amerikansk fotboll kan allas egenskaper komma till användning oavsett om man är snabb, stor, stark eller smidig. Det finns positioner till allt, säger hon.

Även Moa Bade, som i år gör sin andra STHLM Bowl-match, tycker att laget blivit mycket bättre i år. Men hon poängterar också att gemenskapen i lagen är det viktigaste, samtidigt som man alltid vill vinna när man tävlar.

– Det märks att vi är bättre på allt. Och vi har jätteduktiga tränare som till vardags spelar och tränar riktiga lag som Stockholm Mean Machines.

Matchen går av stapeln fredag 8 december.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Delibutik på Kungsholmen tvingas stänga

Nyheter Svårt konkurrera med näthandeln – trots eko och närproducerat I fyra år har matbutiken nära Norr Mälarstrand sålt ekologiska och närproducerade livsmedel. Men på söndag bommar butiken igen. "Man måste inse när det inte går längre", säger en av ägarna.fredag 23/3 15:30

Stockholm får införa förbud mot dieselbilar

Nyheter Helldén (MP): "Min förhoppning är att det ska vara klart så snart som möjligt" Miljözoner får införas i Stockholm från 2020 men det skärpta dieselkravet får vänta ytterligare två år. Det står nu klart efter att regeringen i dag lämnat besked i frågan.fredag 23/3 14:21