Säger nej. Karin vill byta skola, men reglerna sätter stopp. Foto: Mostphotos

Skolan får inte hjälpa brottsoffer

Efter våldtäkten vill Karin byta till en privat skola. Reglerna sätter dock stopp för det. – Jag tycker inte att jag ska uttala mig om det här till dig, säger rektorn på skolan.

  • Publicerad 08:44, 1 dec 2017

Läs mer: 14-åring våldtogs - får ingen hjälp

När företag söker anstånd om att starta en privat skola är det skolinspektionen som ger tillståndet. I samband med detta måste skolorna uppge vilka ansökningskriterier de tänker använda sig av och det är upp till respektive skola att välja ansökningskriterierna. Den skola som Karin vill gå i använder sig av ett kösystem vilket innebär att det är näst i tur som kommer in på skolan.

– Jag tycker nog inte att jag ska uttala mig om det här till dig. Det här är en diskussion som ... vi har ett tillstånd från skolinspektionen att driva skola och det är det vi har att förhålla oss till, säger rektorn på skolan.

– Jag väljer att inte svara på några frågor, avslutar hon.

Ena-Håbo Tidningen har varit i kontakt med skolinspektionen som i ett första läge hänvisar till Skolverket som i sin tur hänvisar tillbaka till skolinspektionen.

– Rent lagtekniskt finns det inget undantag. Det är helt korrekt att skolan hänvisar till sina kriterier, säger de därifrån.

Det finns undantag från regelverket, men inte i fall med brottsoffer.

Då handlar det snarare om till exempel när ett syskon redan går i skolan vilket kan ge förtur.

Skolan som Karin önskar gå på har i mejl meddelat Göran att de återkommer om det blir en plats ledig.

När Ena-Håbo Tidningen uppmärksammade Jessika Roswall, som är moderat riksdagskvinna från Enköping, om frågan tog hon den vidare till moderaternas talesperson i skolfrågor, Erik Bentgzboe.

– Han sa att det här har inte diskuterats och det kändes inte bra. Han tog den i alla fall med sig nu, säger hon.

– Jag har alltid tyckt att brottsoffer har en alldeles för låg ställning i vårt samhälle. De borde generellt sett få en högre status. Frågan är nu väckt och jag tror att den kommer att lyftas, men just nu finns det tyvärr inga möjligheter att göra något, fortsätter Roswall.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19