Skolan i Vallentuna vill utöka – här kan nya byggnaden hamna

Länge har Vallentunas montessoriskola kämpat för att få större lokaler. Nu hoppas man på att få bygga nytt.

  • Publicerad 10:38, 6 feb 2018

Vallentunas Montessoriskola vill ha en skola som sträcker sig från förskoleklass till nian. Men hittills har de inte fått hjälp med lokaler av kommunen.

– Många föräldrar är förtvivlade för att deras barn måste sluta här efter sexan. Vi har en hel del barn som mått dåligt i andra skolor men som blommat upp här, säger Filippa Amanto, rektor för Vallentuna internationella Montessori (Vims).

Skolan har kö och kan i dag inte erbjuda högre än femte klass. Skolinspektionen har slagit ner på att man bedriver verksamhet i två lokaler som ligger en bra bit från varandra. Vims blev erbjuden en tomt bredvid Hagaskolan, men där var det Riksbyggen som ägde en del av marken plus att det var problem med infartsvägen.

"Ordna det här själva"

– Det har känts som att vi blivit motarbetade av kommunen. Lite som ”ni är en friskola, ni får ordna det här själva”. Men våra barn ska inte drabbas negativt, och vi är ingen stor skola. Jag äger skolan själv och har snarare skjutit till pengar, säger Filippa Amanto.

Nu är planerna att bygga nytt vid Åbygläntan, där det tidigare legat en förskola.

– Jag är rädd att hyran blir hög, runt 20 procent av våra kostnader, men vad har jag för val? Vi får inte plats här.

Nyligen besökte kommunalrådet Parisa Liljestrand (M) skolan.

– Så klart ska vi hjälpa till med att hitta lämplig mark för utveckling av verksamheten. Vi har haft olika förslag men de har av olika anledningar inte fungerat. Vi jobbar vidare, det är inte på något sätt dödläge utan tvärtom vi börjar hitta en väg framåt, säger Parisa Liljestrand och hänvisar till just Åbygläntan.

Vissa kommuner bygger skolor som de hyr ut.

– Men så har vi inte gjort i Vallentuna och det krävs ganska stora investeringar att bygga ny skola. Kommunen sitter inte på en hög med pengar. Men vi ska hjälpa till med att hitta rätt mark och lämpliga förutsättningar.

350 elever i ny skola

Den nya skolan ska, om den byggs, ge plats för 350 elever, och eventuellt även en förskola.

Filippa Amanto tycker att hennes skolas inriktning passar bra i en kommun som vill ha entreprenörer.

– Hos oss arbetar eleverna med egna planeringar som sträcker sig över två veckor, och de gör egna dagsplaneringar utifrån dem. För mig betyder inte entreprenör något man gör, det är något man är. Hos oss är barnen lugna och artiga och de förlorar inte lusten att lära, de behåller drivkraften.

Det är många föräldrar som hoppas att skolan ska få större lokaler.

– Det är helt fenomenalt här. Jag var väldigt skeptisk, ”vad är det för en sekt”, jag hade ingen koll på Montessori. Men det har visat sig vara rena lyckovalet. De lär sig så mycket i skolan att man nästan får dåligt samvete för att man som förälder inte lär dem mer, säger Niklas Jihde, vars barn går på Vims, och han fortsätter:

– Jag hoppas och räknar med att det blir en lösning att de äntligen får hjälp med nya lokaler. Som de fått kämpa med bristfälliga lokaler, det är nästan ett hån att rektorn inte får stöttning.

"Känns självklart"

En annan förälder är Elinor Mikkelsen. Hon vill inte tänka tanken att det inte ska bli en ny Montessoriskola.

– Jag tycker det känns självklart att hon ska få bygga ut skolan och göra den till en sammanhållen skola.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03