Jensens grundskola på Söder får kritik från Skolinspektionen. Foto: Sacharias Källdén

Skolan marknadsför studiero – men stöket får elever att plugga hemma

Jensens grundskola på Södermalm profilerar sig som en skola som satsar på ordning och studiero. Men Skolinspektionens granskning visar motsatsen. Lektioner är så stökiga att elever får plugga hemma istället.

  • Publicerad 15:43, 24 mar 2017

”En skola som värdesätter ordning och studiero (…) med hög vuxennärvaro där alla känner varandra vilket skapar trygghet och arbetsro”. Så skriver Södermalmsfriskolan Jensens grundskola på sin hemsida.

Men skolans marknadsföring rimmar inte med ett nytt beslut från Skolinspektionen som har intervjuat elever, kurator, lärare och rektor om arbetsron på skolan, som har drygt 100 elever i årskurs 6-9.

"Alla pratar hela tiden"

Enligt Skolinspektionens rapport svarar alla intervjuade elever att de inte har studiero på alla lektioner. Mer än hälften av eleverna har inte studiero på de flesta lektionerna och flera elever säger att de måste jobba hemma eftersom de inte kan fokusera i skolan.

LÄS ÄVEN Tillsyn: Stökigt på lektioner när lärare inte alltid hinner hjälpa till

Elever håller på med mobiltelefoner, går in och ut ur klassrum och sminkar sig på lektionerna, enligt eleverna. Flera av dem uppger att ”alla pratar hela tiden” och att lärarna inte gör något för att få ordning i klassrummen.

Så här marknadsför sig Jensens skola på sin webb. Men trots löftet om studiero, tycker personal på skolan att det är för stökigt i hälften av klasserna.

Bilden bekräftas av elevhälsan på skolan som uppskattar att studieron brister i runt hälften av klasserna och att det har varit så sen i höstas. Det här läsåret har det blivit ännu värre, enligt elevhälsan och kuratorn uppger att fler och fler elever berättar om stök och störningar i klassrummen.

Enligt lärarna är det några få elever som stör många andra. Lärarna har försökt jobba med problemet men arbetet har inte hjälpt.

Rektorn: Vikarier som misslyckas

Södermalmsnytt har sökt skolans rektor utan att få svar. Till Skolinspektionen säger hon att ”alla lärare inte klarar av ledarskapet i klassrummet” och att det ofta är vikarier som inte klarar av att skapa arbetsro.

Skolinspektionen kräver nu bättring. Senast den 29 maj ska skolan ha redovisat vad man har gjort för att få ordning igen. Enligt skollagen har alla elever rätt till en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero.

"Påbörjat kraftfulla åtgärder"

Efter artikelns publicering kommenterar Mats Rosén, affärsområdeschef för Jensen grundskola, inspektionen i ett mejl till Södermalmsnytt:

"Att vi inte uppfyller alla krav i granskningen ser vi allvarligt på. Studiero ska vara ett signum för oss. Vi har redan påbörjat kraftfulla åtgärder för att komma till bukt med detta och planerar även ytterligare åtgärder. Dessa kommer att följas upp dagligen tills dess att verksamheten fungerar tillfredsställande", skriver han i mejlet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.