Examen. Helena Proos (S) och Anders Wikman (NE) presenterade 2018 års budget på tisdagen. Foto: Daniel Sjöberg

Skolan vinnare när 2,4 miljarder fördelas

På tisdagen presenterade kommunstyrelsen budgeten för 2018. 2,4 miljarder ska fördelas och mycket satsas på utbildning. – Det är billigare att skapa starka barn än att laga trasiga vuxna brukar man säga och det ligger mycket i det, säger kommunstyrelsens ordförande Helena Proos (S).

  • Publicerad 14:01, 5 sep 2017

Det är en stark budget vi lägger.

Enköping fortsätter att växa. Som Ena-Håbo Tidningen berättade i juni är den nya prognosen 50 000 invånare 2025 och de senaste siffrorna förstärker den bilden.

– Från 1970-talet har det ökat ganska stabilt med 350 personer per år och så har det tuffat på. 2014 hände något och då var det uppe på 500. 2015 700 och 2016, som är senaste mätningen vi har, var nettoökningen 1095, säger kommunstyrelsens vice ordförande Anders Wikman (NE).

Att Enköping växer betyder också att kommunen nu får extra pengar från staten. 16 miljoner kronor kan läggas till budgeten som totalt är på 2,4 miljarder och på tisdagen var det så dags för de styrande i kommunen att presentera budget för 2018.

– För oss blir det lite examen. Vi har jobbat länge med budgetdokumentet och nu ska det presenteras. Det är en viktig dag för oss. Dels för att det nu är färdigt, men också för att se hur det tas emot, säger Helena Proos (S).

– Det är en stark budget vi lägger, med de 2,4 miljarderna vi har att fördela. Det är kärnverksamheten vi allt tydligare fokuserar på, säger Anders Wikman.

En stor del av pengarna kommer att satsas på utbildning. Skolnämnden, som ansvarar för förskola, pedagogisk verksamhet, förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem, får 828 miljoner kronor jämfört med de 787 man fick förra året. Utbildningsnämnden, som har områdena gymnasium, komvux, sfi, lärvux, yrkeshögskola, arbetsmarknadsinsatser och integrationsfrågor, får 225 miljoner, en ökning med 22 miljoner.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stjärntränaren säljer sin hästgård i Enköping

Nyheter Nu säljer stjärntränaren och den förre förbundskaptenen i hästhoppning, Sylve Söderstrand, sin gård i Rekasta utanför Enköping.tisdag 22/5 11:26