Pernilla Wallgren, till vänster, jobbade i klassen i Berghemskolan som skickade den flaskpost Caroline Seth hittade i Stäket. Foto: Privat/Caroline Seth

Skolans flaskpost flöt i land i Stäket – efter fem år

Våren 2014 kastade ett gäng pirater – nåväl – en förskoleklass i Berghemskolan ut flaskpost i Kallhäll. Nu, över fem år senare, har den flutit i land i Stäket.

  • Publicerad 15:39, 25 okt 2019

Caroline Seth jobbar på konferensanläggningen Almare Stäket. I början av veckan var hon ute och jobbade med gårdens lamm, i en hage nere vid vattnet. Som vanligt hade hon en plastpåse med sig för att plocka upp skräp vid strandkanten. Något som stack ut i bland sedvanliga badbollar och ölburkar, var en pet-flaska med hoprullade papper i.

– Jag förstod direkt att det var flaskpost! Den hade spolats upp och kilat sig fast, och hade nog legat ganska länge. Jag har barn själv och tänkte att om de hade gjort det här, så hade vi blivit jätteglada att få veta att det kommit fram, säger Caroline Seth.

Caroline Seth la ut bilder på flaskposten i Facebookgruppen Händer i Kallhäll och Stäket. Flaskposten innehöll teckningar, en kortare text som berättade att flaskposten hade kastats ut våren 2014, och kom från en förskoleklass i Berghemskolan, som då hade ett piratprojekt. Inlägget fick stor respons.

– Jag har fått mejl från flera mammor, en har kontaktat mig och frågat om de kan få breven, för att ge tillbaka till skolan som kan sätta upp dem. En mamma och hennes son hörde också av sig och var jätteglada. Det här var verkligen en ljuspunkt i vardagen, säger Caroline Seth.

Många piratminnen

En av de som kommenterade inlägget var ingen mindre än Pernilla Wallgren, en av två lärare som drev piratprojektet i förskoleklassen i Berghemskolan 2014.

Hon berättar att många av eleverna var insnöade på just pirater det året, och att de därför hade ett läs- och skrivprojekt kopplat till just det.

Bland annat fick barnen svara på brev från Kapten Blodtand, som gav dem olika uppdrag, tyda en karta, klä ut sig till pirater och leta efter en skatt. Liksom skicka flaskpost.

– Jag minns att det var en väldigt kall dag när vi skulle kasta ut flaskposten i Kallhäll. Vi tog bussen dit, och det blåste så otroligt mycket att jag inte vågade ta med barnen ut på ångbåtsbryggan! Så jag gick ut, vi räknade till tre, och så kastade jag i den, berättar Pernilla Wallgren.

När gänget skulle hem igen gick inga bussar – så de fick traska hela vägen tillbaka till skolan. Men det var inga sura miner för det.

– Vi kom för sent till mellisen och frågade 'oj, blev det här för jobbigt?'. Men alla var bara jätteglada, det var så roligt, säger Pernilla Wallgren.

Att flaskposten nu angjort Stäket tycker hon är jätteroligt.

– Jag hade bara den här klassen i 1,5 år, men det var en fantastisk grupp. Jag träffar på några av eleverna ibland, och de kommer fortfarande ihåg det här med piraterna!

En av teckningarna som flaskposten bestod av. Foto: Caroline Seth

En av teckningarna som flaskposten bestod av. Foto: Caroline Seth

Stockholm Direkt