Betaaaa! Mmm, tyckte de här 2:orna från Lovisedalsskolan när de fick testa sockerbetor på fredagens grönsakslektion. Foto: Mikael Andersson

Skolans knep för att få Vallentunabarnen att äta mer grönt

Polkabeta – nya lördagsgodiset? På Lovisedalsskolan har kökschefen regelbunden genomgång och provsmakning av olika grönsaker. Och barnen är helt sålda.

  • Publicerad 15:02, 15 nov 2019

Det går absolut åt mer grönsaker i köket. De pratar mer om grönsaker och har lättare att prova nya.

– Varför äter vi grönsaker?

– Det är bra för kroppen!

– Det är mycket vitaminer i det!

– Man mår bra!

Det är ivriga tvåor som samlats i skolmatsalen på Lovisedalsskolan den här morgonen. Det är nämligen dags för månadens grönsakslektion.

– Minns ni vad det är för grönsak den här veckan? frågar kökschefen Robert Heribertsson.

– BETA! skriker barnen.

Härnäst visar Robert Heribertsson upp olika sorter. Gulbeta, rödbeta, polkabeta och sockerbeta. Han har även förberett tillagade och uppskurna råa betor som barnen ska få provsmaka.

– Jag tvingar er inte att äta någonting, det vet ni. Men det är coolt att smaka. Ni behöver inte gilla allt heller. Idag får ni lite gratis läppstift också, säger Robert, medan några lärare delar ut muggar med rödbetsjuice.

Från borden hörs högljudda skratt som bryts av med "UUUHH".

Påhittig. "Den här betan växer över marken. Just den här är lite trött för han var uppe sent igår". Kökschefen Robert Heribertsson har både humorn och kunskapen. Foto: Mikael Andersson

Spännande. Ett skepp kom lastat med rödbetsjuice. Godare än man kan tro! tycker Tilde, 8. Foto: Mikael Andersson

Ska göra barnen medvetna

Lovisedalsskolan började med grönsaksundervisning på prov höstterminen 2018. Detta efter att kökspersonalen sett att de yngsta eleverna var skeptiska till grönsaker. Robert Heribertsson funderade samtidigt på nya sätt att göra eleverna medvetna om hälsa och kost.

– Det är fantastiskt kul. Man märker att det blir resultat och jag får en annan kontakt med barnen. De kommer gärna och visar när de har tagit mer grönsaker på lunchen. Ju mer vi vinner deras kärlek och respekt desto lugnare skolgång. Sen äter barn och unga alldeles för lite frukt och grönt idag, säger Robert som är initiativtagare till projektet.

Det började med "Veckans grönsak" för en av klasserna och detta läsår har man utökat projektet till att ha "Månadens familj" för elever i årskurs F-3.

När barnen har lärt sig om månadens grönsaksfamilj och provsmakat en av varje sort så fortsätter temat i klassrummen.

– Några klasser får rita av grönsakerna, andra skriver berättelser om dem. Nu kommer vi också ha de här betorna i maten framöver så kanske det är större chans att de väljer att äta det. Om inte nu så senare i livet, säger Robert.

Smakar. Först ut är gulbeta som tillagats i ugn. Här inspekteras grönsaken noggrant från några tjejer i årskurs 2. Foto: Mikael Andersson

"Går åt mer grönsaker"

Men grönsaksundervisningen har redan nu gett effekt på barnen.

– Det går absolut åt mer grönsaker i köket. De pratar mer om grönsaker och har lättare att prova nya. De är inte lika fientliga mot det, säger kökschefen.

Vad tycker ni om att ni får provsmaka grönsaker så här?

– Jag tycker det är jättebra. Det är nyttigt och gott, säger Gustav Stigell, 8 år.

Tilde Skarin, 8, håller med:

– Det är bra för man får testa nya grönsaker som man kanske inte gilla förut. Man får mer fakta om det. Jag kan tänka mig att äta sockerbeta och polkabeta som chips och lördagsgodis!

– Sockerbeta är min favorit, säger Madeleine Meyer, 7 år.

– Ibland brukar jag äta grönsaker på maten. Men inte så mycket, säger Ella Lachapelle, 8. Hon upplever att hon äter mer grönsaker nu för tiden.

– Ja, jag tycker de är goda. De är nyttiga och bra för kroppen. Det är roligt att vi har det här, säger hon.

Robert Heribertsson berättar att tanken är att grönsaksprojektet ska sammanställas i en bok under våren, med recept, bilder, teckningar och reflektioner, som sedan delas ut till barnen.

Utmaning. Många elever var skeptiska till rödbetsjuicen till en början. Den fick både tumme upp och tumme ner när eleverna sen utvärderade. Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt