Efter att folk som bott på Gustav Vasa skolgård använt sandlådan som toalett spärrades den av. Foto: Läsarbild

Skolans sandlåda används som toalett

Det har varit ett återkommande problem att övernattande på Gustav Vasa skolas skolgård har använt sandlådan som toalett. De senaste veckorna har det eskalerat och delar av gården har varit avstängd.

  • Publicerad 17:03, 17 feb 2020

I omgångar har Gustav Vasa skola på Karlbergsvägen haft problem med att folk som sover på skolgården skräpar ner samt använder sandlådan som en toalett. De senaste veckorna har problemen eskalerat och förra veckan stängdes delar av skolgården av. Sandlådan har täckts med ett lock tills vidare.

– Det har varit ovanligt mycket avföring den här gången. Vi har nära kontakt med både Sisab (Skolfastigheter i Stockholm AB) som sköter skolgården efter skoltid och utbildningsförvaltningen angående det här. Vi stänger av för att ingen ska behöva trampa i avföringen, säger Lena Arkéus, rektor på Gustav Vasa skola.

Är allmän plats

Hon säger att ett problem är att skolgården är en allmän plats och att skolan måste hyra ut idrottssalen till idrottsförvaltningen på kvällar och helger.

– Lokalerna är väl uthyrda och folk kommer in via skolgården. På sikt är planen att sandlådan ska ha ett lock som vi kan hantera själva. Jag förstår att föräldrar blir upprörda och reagerar men för oss är det svårt att göra något mer just nu. Många vill att vi bara ska sätta på en tjock kedja på porten och låsa, men det är inte aktuellt så länge det är en allmän plats, säger Lena Arkéus.

Städas dagligen

Sisab har väktare som patrullerar på skolgården om nätterna och daglig städning om morgnarna.

– Väktarna har inte befogenhet att flytta på människor men de går dit och stör dem och ber dem att lämna platsen. Ofta så vägrar folk att gå därifrån. Då rapporterar väktarna till polisen och EU-teamet. Polisen har sällan tid att komma dit, säger Thomas Pella Bergsell, pressansvarig på Sisab.

Han berättar att de planerar en rejäl "vårstädning" till helgen som kommer.

– Vi ska sanera hela skolan och ta bort allt grus och sand och byta ut det. Dessutom planerar vi att förstärka belysningen, det hoppas vi att hinna med redan nu i veckan. Jag vet att det har diskuterats att låsa skolgården men det är en känslig fråga, vi vill att den ska vara öppen, säger Thomas Pella Bergsell och fortsätter:

– Vi har ett väldigt bra samarbete med polisen och har ju haft liknande problem vid andra skolor, till exempel Sverigefinska skolan. Ofta blir det ju att man flyttar runt problemet.

"Satsa på bajamajor"

Olivia Tamm har sina barn på Gustav Vasa skola och skulle vilja att skolgården stängdes efter skoltid.

– Om man kan stänga av Vasaparkens gräsmatta för att gräset ska klara sig över vintern borde man kunna stänga av skolgården för våra barns skull. Gör det, sätt kodlås på grinden och satsa pengarna på bajamajor så att folk kan gå på toaletten på ett värdigt sätt. Det som sker nu hjälper uppenbarligen inte, säger hon.

VasastanDirekt har varit i kontakt med flera oroliga och upprörda föräldrar.

– Det är en obehaglig känsla, där barn vistas ska vara en helig härd. Nu har jag tur att min son är så pass stor att jag kan säga till honom att han måste ha vantar på sig och inte får röra sig där det är avstängt, säger Christina Signer.

Avstängt. Delar av skolgården kunde inte användas av barnen. Foto: Läsarbild