Byggs ut. Sjöstadsskolans annex, ett ombyggt kontorshus, får efter föräldrakampanj en större skolgård. Foto: Maja Brand

Skolbarn i Sjöstan får större gård

Efter protesterna. Nu får Sjöstadsskolans annex en större skolgård. Men det är inte parkeringsplatser som ryker – utan en park.

  • Publicerad 16:55, 30 okt 2017

Föräldrar till barn i Sjöstadsskolans nya annex har protesterat mot att barnen här har en av stans trängsta gårdar.

Precis intill skolgården ligger en parkering som ägs av ett kommunalt bolag S:t Erik Markutveckling. Marken tillhör alltså staden och föräldrar har krävt att skolborgarrådet ska prioritera barnen framför bilarna.

Elever trängs på skolgården – bredvid en jätteparkering

Nu är det klart att skolgården ska byggas ut.

Parken stängslas in

Den här veckan startar arbetet med utvidga gården och sätta stängsel runt en större yta. Men det är inte parkeringsplatser som stängslas in utan delar av intilliggande Bröderna Hedlunds Park, nordost om skolan mot Luma.

– Vi är jätteglada att man tar frågan på allvar och gör skolgården större. Samtidigt visar prognosen att barnkullarna fortsätter öka därför kommer vi fortsätta driva att man expanderar gården också mot parkeringen, säger föräldern Jens Forsmark.

Kontorshus i Sjöstan görs om till ny skola

P-striden inte över

Skolfastighetsbolaget Sisab uppger att man inte har gett upp kampen om parkeringen men problemet har varit att kontorshyresgästerna i grannhusen har avtal med kommunala S:t Erik Markutveckling som inkluderar p-platserna.

– För närvarande är parkeringsplatserna uthyrda men vi ligger på och har meddelat fastighetsägaren att vi är villiga att hyra ytan om tillfälle ges, säger Thomas Bergsell pressansvarig på Sisab.

Idag är skolgården 900 kvadratmeter och de drygt 300 barnen i annexet har alltså i snitt tre kvadratmeter gård var att vara på. När parken stängslats in så blir skolgården istället 1630 kvadratmeter stor.

"Skräpmark"

Enligt föräldern Jens Forsmark används parkytan idag mest av folk som genar över gräsmattan och ibland för skolgymnastik.

– Det är lite av en skräpmark idag. Här är det jätteviktigt att man använder fantasin så att ytan blir bra och rolig att vara på. Jag hade gärna sett att man också tagit med de små, lekvänliga träden som växer i parken som just nu lämnats utanför staketet till skolgården, säger Jens Forsmark.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.