SKOLBIBLIOTEK. Inget av skolbiblioteken på grundskolorna i Upplands Väsby kommun har någon skolbibliotekarie efter årsskiftet. Foto: Mostphotos

Skolbiblioteken i Väsby helt utan bibliotekarie

Grimstaskolan blev den sista grundskolan i Väsby med en skolbibliotekarie. Nu höjs kritiska röster mot att kommunens skolbibliotek saknar bibliotekarier.

  • Publicerad 11:30, 17 jan 2020

Skolbiblioteken ska inte bara vara en hylla med böcker, utan ett verktyg i undervisningen.

(M). Joanna Hassan, ordförande i utbildningsnämnden. Foto: Privat

För några dagar sedan drog vårterminen i gång igen i landets skolor. För de kommunala grundskolorna i Väsby började dock det nya året - och decenniet - utan någon bibliotekarie i kommunens skolbibliotek.

– Det är ett dystert och allvarligt faktum, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

Enligt honom slutar Väsbys sista bibliotekarie i en kommunal skola på grund av pressad ekonomi i skolan.

– Grimstaskolan blev den sista grundskolan i Väsby att mista sin bibliotekarie. Dessutom har vaktmästaren på skolan slutat. Två viktiga nyckelfunktioner som försvinner, säger han.

"Ingen drastisk förändring"

Men Joanna Hassan (M), utbildningsnämndens ordförande, håller inte helt och hållet med.

– Från vad vi har kunnat utröna så har det inte skett en drastiskt förändring från tidigare år gällande bemanningen utav våra skolbibliotek. Vi bemannar biblioteken utifrån varje skolas förutsättningar och ser till att de används som den pedagogiska resurs de är som en del av undervisningen. Allt i enlighet med gällande lagar, säger hon.

(S). Oppositionsråd Mathias Bohman. Foto: Rosie Alm

"Förfärligt"

Ulla Gilbe, före detta lärare i bland annat Runby skola och nu aktiv i Bibliotekets vänner i Väsby, tycker att det är "förfärligt" att skolbiblioteken inte har några egna bibliotekarier.

– Ansvaret för skolbiblioteken har lagts över på rektorerna. Inga skolor har råd att anställa några bibliotekarier, utan nu är det helt upp till lärarna hur biblioteken sköts, säger hon och fortsätter:

– Skolbiblioteken ska inte bara vara en hylla med böcker, utan ett verktyg i undervisningen. Det är väldigt viktigt att alla barn får möjlighet att uppleva läslust, upptäcka litteratur och utveckla ordförståelse.

Stöd hemifrån

Ulla Gilbe är orolig för att de barn som inte har något stöd hemifrån vad gäller läsning halkar efter i undervisningen, ett spår även Mathias Bohman är inne på.

– Alla ska få tillgång till läsning och skolbiblioteken har även en socioekonomiskt utjämnande roll. Till exempel läser pojkar mindre och deras läsning behöver stöttas. Vi behöver tillföra mer pengar till skolan, det är viktigare än sänkta skatter.

Joanna Hassan vill nyansera bilden något.

– Samtliga elever har tillgång till biblioteken. De flesta skolbibliotek bemannades på samma sätt under föregående styre.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Åtta bilar i masskrock på E4 vid Upplands Väby

Nyheter Mycket halt på torsdagsmorgonen Ett flertal bilar var inblandade i en krock på E4 vid Upplands Väsby på torsdagsmorgonen. Det var mycket halt på platsen.torsdag 27/2 7:42

Nej till kommunal hemtjänst i Upplands Väsby

Nyheter "Förenat med alltför stora kostnader" Det blir ingen hemtjänst i kommunal regi i Upplands Väsby. Det står klart sedan frågan väcktes på måndagens kommunfullmäktige.onsdag 26/2 16:00

De vill prisa lokalt hållbart arbete

Nyheter Nytt pris från lokala FN-förbund FN-föreningen i Upplands Väsby och Sollentuna vill hylla lokalt engagemang för en hållbar utveckling med ett nyinstiftat pris – som ska delas ut tio år framöver.onsdag 26/2 12:01
Stockholm Direkt