Ulric Edström och Helen Grindberg tycker att Järfälla kommun borde ha en plan för Barkarbystadens elever som börjar årskurs sex nästa år, eftersom det ännu inte finns någon F-9-skola än i området. Foto: Privat

Skolbrist i Barkarbystaden oroar föräldrar

Femmorna i Herrestaskolan har redan hoppat runt på tre olika skolor under sin skolgång. Nu oroas föräldrarna över att de än en gång ska splittras över hela Järfälla. "De är kullen som kommunen glömde", säger Ulric Edström.

  • Publicerad 12:11, 1 dec 2017

Det känns som att våra barn är bortglömda

Ulric Edstöms och Helen Grindbergs söner är klasskompisar i årskurs fem på Herrestaskolan. Bägge familjerna var bland de allra första som flyttade in i Barkarbystaden runt 2007-2008, och de visste att det kunde bli tillfälliga lösningar för förskola och skola medan kommundelen byggdes upp. Men när det var dags för barnen att börja förskoleklass fanns inte ens någon tillfällig lösning på plats.

– Barnen som gått tillsammans på förskolan skickades ut som satelliter till olika skolor i kommunen. Vår son hamnade på Fastebol, andra i Vattmyra, några i Barkarby. Först året efter öppnade Karlslundsskolan och till första klass kunde barnen börja här i Barkarbystaden, säger Ulric Edström.

Karlslundsskolan fungerade som tillfällig skola medan Herrestaskolan byggdes upp. Där började sedan eleverna 2016.

Måste söka andra skolor

Men inför årskurs sex är det dags att söka sig vidare och nu är Ulric Edström och Helen Grindberg oroliga att det ska bli på samma sätt igen, eftersom den F-9-skola som ska byggas i Barkarbystaden inte blir klar förrän 2020.

– Kommunen borde kommunicera med oss, komma med en plan "nu gör vi så här i stället". Det känns som att våra barn är bortglömda, säger Helen Grindberg.

Helst hade både hon och Ulric Edström önskat att barnen kunde få stanna kvar på Herrestaskolan även i årskurs sex, men det är inte möjligt, enligt skolledningen.

– Vi följer de beslut som politikerna har fattat. För årskurs sex behövs dessutom både NO-salar med labb och språklärare, vilket vi inte har, säger Daniel Sundén, tillförordnad rektor.

Oklart var eleverna kommer hamna

Björkebyskolan i Skälby som många sannolikt kommer att välja saknar enligt kommunens egna beräkningar upp till 70 platser inför nästa höst. Liberalerna vill därför sätta upp paviljonger på skolan. Eva Ullberg (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden har tidigare sagt till Järfälla Tidning att hon inte är främmande för idén, i fall många elever som sökt dit inte får plats och i stället får väldigt lång resväg.

– Det vore bra om de kunde bestämma sig för det. Jag vet att det är vanligt att skolklasser görs om inför sexan, men då skulle en stor del av barnen åtminstone hamna på samma skola, säger Helen Grindberg.

"Inte säkert att det blir något problem till hösten"

Något sådant löfte är dock Eva Ullberg inte beredd att ge.

–  Jag håller på att titta på förutsättningarna, om det över huvud taget är möjligt att sätta upp paviljonger på Björkebyskolan. Det handlar om den totala kapaciteten på skolan, specialsalar och matsal ska räcka till, säger hon.

Hon säger att hon förstår föräldrarnas oro men understryker att kommunen har skolplatser till alla elever.

– Vi har fritt skolval och alla får önska. Både förra och förrförra året fick alla plats på sitt första- eller andrahandsval. En del elever söker sig till friskolor. Det är inte säkert att det blir något problem till hösten men vi följer prognosen, säger Eva Ullberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De ska få fler att tycka till om Söderhöjdens byggplaner

Nyheter "Märks ett större engagemang i villaområden" Inför valet snackade demokratiambassadörer med folk i områden där valdeltagandet tidigare varit lågt i Järfälla. Nu fortsätter de – men den här gången ska de få fler att engagera sig i byggplaner i...måndag 22/10 16:28

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Nyheter Trasiga underliv, smärta och oro – men få vet vart de ska vända sig Från täta kontroller hos mödravården under graviditeten till förlossning och sen, ja vad? Allt fler kvinnor börjar prata om trasiga underliv, smärta och förlorad sexlust, efter förlossningar. Men för...måndag 22/10 11:37