Bortsprungen. Den 20-åriga ryska landsköldpaddan Lillefot är på rymmen i Gribbylund. Foto: Privat

Sköldpaddan Lillefot försvunnen i Täby – flera med i sökandet

Nu har det gått två veckor sedan sköldpaddan "Lillefot" försvann under en promenad i Gribbylund. Sökandet efter honom engagerar många i området.

  • Publicerad 12:21, 30 aug 2019

Det var för två veckor sedan som Lillefot var ute med husse på en promenad i ett skogsområdet i Gribbylund, som han helt plötsligt försvann.

– Min kille kollade bort en kort sekund och då var han bara borta, de letade i sju timmar den dagen utan att hitta honom, säger Sara Hagelin som är matte till Lillefot.

Det är inte första gången som den 20­åriga ryska landsköldpaddan är på rymmen.

– Sist han smet var han bort i tre månader och hittades på en förskola i området. Han är väldigt snabb, säger Sara Hagelin.

De har satt upp lappar i området, anmält honom försvunnen till polisen och letat med ID- hund, alltså en spårhund, i området.

Fler personer i Täby har hjälp till i sökandet efter Lillefot, berättar Sara.

– Barn har varit ute och letat och många har ringt efter att de sett lapparna och säger att de vill hjälpa till. Det är jättefint att så många vill engagera sig, säger hon.

Kan ha grävt ner sig över vintern

Saras teori är att Lillefot har grävt ner sig.

– De gör ofta det, antingen för att det är för varmt eller så gräver de ner sig på hösten för att vila över vintern, säger hon.

Är du orolig?

– Inte jätteorolig, har han grävt ner sig så kommer han fram senare, kanske till våren. Jag tror han är ute på äventyr och det är nog inte någon fara med honom. Men man saknar ju honom och vill få hem honom, säger hon.

Lillefot sågs senast i ett litet skogsområde i Gribbylund. Vid parkeringen, i korsningen Trefaldighetsvägen/Kabeluddsvägen. Hittar man Lillefot kan man antingen kontakta polisen eller höra av sig till Sara Hagelin på Facebook.

– Jag hoppas folk håller utkik, hittar man honom kan man hålla koll på honom till någon kommer och hämtar honom. Han bits inte, men kan sprattla lite om man lyfter honom, säger hon.

Blomdörren ledde Charlotta till Markims kvinnohistoria

Nyheter "Det fanns en själ i huset när vi flyttade hit" Vad döljer sig bakom den blommiga dörren i det gamla huset i Markim? Det visar sig vara en envis konstnärinna som lämnade avtryck i bygden under sin livstid. Charlotta Didriksdotter Sjöberg, som...fredag 13/9 16:24

I Danderyd är varannan bil extra tung

Nyheter 48 procent av bilarna väger mer än 1,5 ton I Danderyd kör knappt varannan person en motorstark bil, åtminstone om man ser till den statistik som länsstyrelsen har tagit fram.fredag 13/9 16:18
Stockholm Direkt