Rågdalens parklek. Foto: Stockholm stad

Skolfritids kan tas bort från parklek i Rågsved

Skolfritids kan försvinna från parkleken i Rågsved från och med i höst. Orsaken: Stadsdelen vill ha mer betalt för att driva det.

  • Publicerad 20:24, 5 feb 2019

Skolfritids för årskurs 4-6, som sedan länge ordnas i parkleken Rågdalen och på Årsta fritidsgård på uppdrag av skolorna i området, hänger löst. Eller åtminstone i den här formen, på de här platserna.

Vill hitta en lösning

Orsaken är att stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör vill ha mer betalt av skolorna för att sköta uppdraget i den form det är idag.

– Ersättningen är för låg mot vad det kostar för oss att driva verksamheten, så vi måste sätta oss och diskutera detta inför hösten. Förhoppningsvis hittar vi en lösning så att fritids för mellanstadieelever kan vara kvar, säger Gunilla Ekstrand, tf stadsdelsdirektör i Enskede-Årsta-Vantör.     

För att det inte ska spridas fel information och oro bland personal och föräldrar, kommer stadsdelen ha möten med ansvarig personal den här veckan.

– Vi vill vara tydliga med att vi inte har minskat budgeten för våra parklekar, så vi planerar inga nedskärningar. Den övriga verksamheten kommer att fortsätta som vanligt.

Samma öppettider

Frågan som återstår är hur resurser och öppettider förändras på Rågdalen och Årsta fritidsgård om skolfritids försvinner därifrån.

– Om vi inte kommer överens med skolorna får vi se över arbetsuppgifterna för den personal som jobbat med mellanstadieverksamheten. Men det påverkar inte öppettiderna, inte heller resurser till ordinarie verksamhet, säger Gunilla Ekstrand.

Övriga parklekar Bandängen, Stamparken och Backen i Östberga berörs inte av detta. Inte heller Stacken i Hagsätra som drivs av en förening.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

DEBATT: "Inte säkert att parklekarna blir sämre"

Nyheter Ewa Larsson (MP): Sparkraven på Skarpnäck hade varit lika oavsett styre Skarpnäcks sparbeting på 13 miljoner kronor hade varit samma även med Vänsterpartiet i majoritetstyre eftersom det baseras på ett fördelningssystem från Stadshuset. Dessutom är det inte säkert att...torsdag 21/2 10:03

Stora problem i SL-trafiken

Nyheter ✓Stopp på Roslagsbanan under morgonen ✓Förseningar i pendeltågstrafiken En nedriven kontaktledning har stoppat upp trafiken på Roslagsbanan och orsakat förseningar och inställda avgångar. Det är även flera förseningar på pendeln.torsdag 21/2 8:45