Foto: Johannes Liljeson

Skolinspektionen stänger skola i Botkyrka

Den religiösa friskolan Gryningeskolan i Norsborg tvingas till att stänga. Beslutet kommer efter att Skolinspektionen har konstaterat omfattande brister i undervisningen.

  • Publicerad 18:13, 25 jun 2018

Min förhoppning är att det inte dyker upp fler religiösa friskolor framöver.

Skolinspektionens utredning av Gryningeskolan från förra året visade allvarliga brister i undervisning och elevstöd. Skolan hotades då med böter ifall problemen inte åtgärdades.

Allvarliga brister på Gryningeskolan – hotas av böter

Det gjordes inte och nu kommer alltså friskolan i Norsborg med svensk-muslimsk profil att stängas ned. Totalt är det över 120 elever som i detta nu inte har en skola att gå till efter sommaren.

I utredningen slår Skolinspektionen fast att andelen legitimerade lärare är en av orsakerna till skolans bristande undervisning.

Intervjuer med lärare har visat att många elever saknar det stöd dem behöver, exempelvis i form av undervisning i svenska som andraspråk.

Sista religiösa friskolan

Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka kommun, säger att fokus från kommunens sida är att så snabbt som möjligt lösa situationen för de elever som behöver en ny skola till hösten.

— Först och främst måste vi säkerställa att de drygt hälften av alla 122 elever som är folkbokförda i kommunen får en ny och bra undervisning till hösten. För oss är det viktigaste att Botkyrkabor får en bra och kvalitativ skolgång. Har de inte fått det på Gryningeskolan är det såklart beklagligt, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

I och med Gryningeskolans nedstängning finns det i dagsläget ingen friskola att välja om Botkyrkabor vill ha en muslimsk profil i utbildningen. Socialdemokraterna har tidigare under valåret sagt att de vill förbjuda att religiösa friskolor hyr kommunala lokaler.

S i Botkyrka: Porta religiösa friskolor från kommunens lokaler

— Med just Gryningeskolan så var utbildningsnämnden skeptiska redan när skolan skulle etableras. Min förhoppning är att det inte dyker upp fler religiösa friskolor framöver, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Om Gryningeskolan

Gryningeskolan är en skola med svensk-muslimsk inriktning. Den startade i Slagsta 1998.

Såhär beskriver skolan sig på sin hemsida: "Gryningeskolans vision är att erbjuda en trygg miljö där varje elev inspireras att växa som kunskapstörstande människor med verktyg till egenmakt för att kunna leda sig själva och andra genom morgondagens utmaningar med möjlighet att utforska en svensk muslimsk identitet förankrad i tydliga värderingar."

Skolan ägs av Johai AB.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.