Staden kan vara nära överenskommelse med Academedia enligt skolborgarråd Olle Burell (S). Foto: Elina Lundberg/Mikael Andersson

Skolkaoset i Sjöstan nära lösning

I tre månader har staden febrilt försökt tillgodose friskolekoncernen Academedias krav på ny lokal till sin gymnasieutbildning – för att slippa bli av med grundskoleplatserna på Vittra Sjöstaden. Nu tror skolborgarrådet att en lösning är nära.

  • Publicerad 20:00, 13 feb 2018

Som StockholmDirekt rapporterade i december i fjol ska grundskolan Vittra Sjöstaden, som drivs av Academedia, stängas med hänvisning till sviktande elevunderlag. Istället ska friskoleföretagets gymnasieverksamhet Internationella Hotell- och Restaurangskolan på Kungsholmen ta över lokalerna i Hammarby Sjöstad. Grundskoleleverna kommer istället erbjudas plats på friskoleföretagets andra skola, Vittra Södermalm, i närheten av Slussen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Något som fått både föräldrar såväl som skolborgarrådet Olle Burell (S) att rasa.

Academedia, som förfogar över lokalen till år 2023, har nämligen utlovat just grundskoleverksamhet – vilket behövs i Hammarby Sjöstad. Sedan i december har OIle Burell (S) tillsammans med SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, fört dialog med Academedia för att se om det går att hitta någon annan lokal till koncernens gymnasieutbildning. Det är nämligen Academedias villkor för att släppa tillbaka skollokalen i Sjöstan till kommunens regi.

Friskoleelever rasar mot överfull matsal

Och nu, tre månader senare, kan man snart vara i hamn.

– Jag kommer precis från ett möte med dem i morse. Vi har tittat efter olika lokaler för gymnasiet och har hittat några alternativ. Jag hoppas och tror att vi kommer kunna hitta en lösning under februari, säger skolborgarråd Olle Burell (S).

Innebär det att grundskoleeleverna kan gå kvar i höst?

– Hur lång tid det skulle ta för gymnasiet att flytta in i en ny lokal är svårt att säga i nuläget. Men jag hoppas som sagt att vi är nära en lösning, vi ska fortsätta förhandla och får återkomma, säger Olle Burell (S).

Får plats på kommunala skolor

Föräldrar har tidigare uttryckt ilska och oro över att "tvingas" flytta sina barn till Academedias grundskola på Södermalm på grund av platsbrist i Hammarby Sjöstad. Men ett sådant scenario kommer inte bli av, enligt Olle Burell.

– Det finns tillräckligt med kapacitet på de kommunala skolorna i Sjöstan, Lugnets skola och Sjöstadsskolan, för att ta emot de Vittra-elever som är folkbokförda här till höstterminen.

Detta gäller

- Vittra Sjöstaden kommer att stänga ned allt utom förskolan. Hösten 2018 kommer årskurs 4-9 försvinna, medan de elever som i dag går i lågstadiet får vara kvar på skolan till och med årskurs 3. Resten hänvisas till systerskolan Vittra Södermalm, i närheten av Slussen. Totalt handlar det om 104 elever.

- De elever som är folkbokförda i Hammarby Sjöstad kommer att erbjudas plats på Lugnets skola eller Sjöstadsskolan hösten 2018. Besked kommer 15 mars.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.