Dömd. En man döms i Stockholms tingsrätt för upprepade sexuella övergrepp mot en skolelev Foto: Pär Hugosson

Skolledare döms för grovt sexuellt övergrepp mot elev

En skolledare som arbetade på en skola i Stockholms innerstad döms för att ha utnyttjat en 9-årig elev sexuellt.

  • Publicerad 12:01, 10 jul 2019

En man i 40-års åldern döms nu för att ha utsatt en 9-årig skolelev för upprepade sexuella övergrepp, skriver SVT Nyheter. Totalt rör det sig om 21 fall.

Mannen, som var lärare vid en skola i Stockholms innerstad började förgripa sig på pojken under höstterminen 2016. Övergreppen ska främst ha skett i en läshörna på skolan, och enligt domen ska mannen vid minst ett tillfälle ha fört med sig pojken hem där han då utfört ett övergrepp.

Mannen döms till två och ett halvt års fängelse, och måste betala ett skadestånd på 139 600 kronor. Brotten anses vara grova eftersom mannen var pojkens lärare.

Frikänns från tidigare fall

Mannen frikänns för två fall av sexuella övergrepp och utnyttjande av barn för sexuell posering på två tidigare elever, som idag är i vuxen ålder. Enligt åtalet blev de tidigare eleverna utsatta vid 14 års ålder, då mannen ska ha uppmanat dem att onanera framför en webbkamera.

Men enligt SVT ska man i det ena fallet inte ha kunnat bevisa att målsägande var under 15 år, och att i det andra fallet ska brottet ha bedömts vara av normalgraden, och därför ha preskriberats. Dock ska mannen betala skadestånd till den före detta eleven, eftersom preskriptionstiden för skadestånd är längre.

Erkännande

Enligt SVT har mannen delvis erkänt brotten, men menar övergreppen mot den 9-årige eleven inte ska ha varit så grova som han döms för.

Vid de två tidigare fallen har mannen erkänt, men han hävdar att övergreppen ska ha skett när eleverna var 15 år.