MAT. Skollunch i Solna gymnasium. Foto: Leif Oldenburg

Skolmat för 33 miljoner upphandlas

Mat lagad från grunden, populära rätter i menyn och veckans soppa. Det är några av punkterna i jätteupphandlingen av Solnas skolmat.

  • Publicerad 08:16, 16 apr 2018

Upphandlingen omfattar 17 förskolor, nio grundskolor och gymnasiet inklusive Råsunda centralskola. Det totala värdet på upphandlingen uppskattas till cirka 33 miljoner kronor.

”Den mat som serveras ska så långt det är möjligt vara lagad från grunden”, står det i underlag som barn- och utbildningsnämnden har beslutat om inför upphandlingen.

– En av de frågor som engagerar allra mest är skolmaten. Jag har lyssnat på barn, föräldrar och pedagoger, därför genomför vi denna rejäla satsning på godare skolmat med högre kvalitet, säger Marianne Damström Gereben (L), barn- och utbildningskommunalråd, i ett pressmeddelande.

Vid den senaste upphandlingen 2014 klarade samtliga tre anbudsgivare de krav som staden ställde. I sådana lägen måste upphandlaren, alltså staden, välja det billigaste alternativet – och det var Sodexos.

I ett gemensamt tilläggsyrkande skriver Vänsterpartiet och Miljöpartiet skriver att 1 500 portioner per dag även i fortsättningen kommer tillverkas utanför Solna. Därför anser partierna att staden på sikt ska verka för att all mat till skolor och förskolor tillverkas i Solna.

Dessutom kräver man att minst 50 procent av de varor som används ska vara framställda ekologiskt. MP och V vill även införa en dag i veckan där det enbart serveras ekologiskt mat.

I en enkät som Sodexo själva genomförde hösten 2016 uppgav närmare fyra av fem elever på högstadiet att de var missnöjda eller mycket missnöjda med skollunchen. På Solna gymnasium, där 40 procent av eleverna idrottar på elitnivå, ansåg häften att skollunchen var dålig.

Det avtal om Solnas skolmat som nu ska tecknas gäller från 1 januari 2019 och löper i 2,5 år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Nu blir skolvägarna säkrare

Nyheter Från och med vecka 29 och fram till skolstart kommer Solna stad att utföra arbete för att höja trafiksäkerheten vid skolvägar.fredag 20/7 14:12

MP vill ha Medborgarbudget

Nyheter Miljöpartiet i Solna vill att invånarna ska ha direktinflytande över en del av kommunens budget, en så kallad Medborgarbudget. Den vanligaste formen är att kommunen avsätter en del av...torsdag 19/7 17:29