Enskede skola. Foto: Agnes Stuber

Skolor i Enskede och Årsta byggs ut nästa år

Två jätterenoveringar drar igång nästa år, det är Enskede skola och Skanskvarnsskolan som ska få ett lyft. Kostnaden för alltihop: 600 miljoner.

  • Publicerad 11:41, 30 nov 2018

Efter många år av planerande och tillfälliga lösningar, nu börjar ombyggnationen av gamla Enskede skola mejslas fram. I veckan fattades ett beslut att skolbygget ska få kosta 327 miljoner kronor.

Gamla matsalen blir aula

Det stora skolhuset, som har över 100 år på nacken, rustas upp för att klara dagens standard. Bland annat installeras nya hissar och el och ventilation byts ut. Skolan får nytt kök och matsal i en separat byggnad, som även ska rymma idrottssalar, omklädningsrum, musiksal och hemvister för årskurs F-3. Den gamla matsalen byggs om till aula och för att passa fritidsklubb och hemkunskap.

Skolgården blir större. De tre husen på gården rivs och där dagens bollplan ligger byggs det nya skolhuset. En ny bollplan anläggs mot Stockholmsvägen.

Stort ödehus vid Liljeholmskajen ska rivas

När allt är klart ska skolan ha plats för 1 038 elever i årskurs F-9, det är 368 platser fler än idag. Nu har skolan 940 elever men 270 av dem får sin undervisning i tillfälliga lokaler utanför skolan.

Under tiden skolan byggs om kommer delar av idrottsundervisningen att flyttas, eventuellt till Enskede rackethall. All annan undervisning kan vara kvar eftersom bygget sker i etapper. Allting ska vara klart i augusti 2023.

Idrott i ett tält

En annan skola som får ett rejält ansiktslyft är Skanskvarnsskolan i Årsta. Där lägger staden 266 miljoner kronor på att göra skolan dubbelt så stor, dagens 470 elever i årskurs F-6 ska bli 960 i F-9. Två hus rivs, bland annat dagens idrottssal. En ny skolbyggnad uppförs som ska rymma hemvister för ett antal klasser, kök och matsal och en fullstor idrottshall om 20x40 meter.

Enskede skola byggs om för 200 miljoner - får ny idrottssal och matsal

Eleverna kommer att behöva ha idrott någon annanstans under byggtiden och idén är att ställa upp ett stort, isolerat tält på skolområdet. Det kompletteras med ett hus för omklädning och duschar. Men alla elever kommer inte att få plats där, därför behöver staden hitta fler idrottsytor som går att hyra tillfälligt. Bygget i övrigt kommer att ske i etapper därför kommer eleverna kunna gå kvar på skolan.

På Skanskvarnsskolan kommer skolgårdsytan per elev att minska något jämfört med idag på grund av ökat elevantal.

Om allt flyter på enligt plan startar renoveringarna i slutet av nästa år. Skanskvarn ska vara färdig i januari 2024.

Skola byggs ut – blir dubbelt så stor

Enskede skola, perspektiv från norr. Nya skolhuset är gult på bilden. Foto: Sisab

"Nya" Enskede skola, med nytt skolhus längs Handelsvägen. Foto: Stockholm stad/Sisab

Så undviker du köer på återvinningscentralen

Nyheter ✓Här är bästa tiderna att kasta skräpet ✓Personalen specialutbildas att lösa bråk Nu är det är högtryck på stadens återvinningscentraler. För att hantera stressade stockholmare har personalen på återvinningen specialutbildats i konflikthantering.lördag 18/5 9:00

Rekordmånga förtidsröstar i EU-valet i Stockholm

Nyheter ”Många är upprörda och vill se förändring” Efter en dryg vecka står det klart att antalet stockholmare som förtidsröstar i EU-valet är betydligt högre än tidigare.fredag 17/5 13:53