Stökigt. Enligt personal och polis är det mycket häng kring skolan på kvällstid. Foto: Lotten Engbom

Skolor i Täby vandaliseras på kvällstid

Flera skolor i Täby har under den senaste tiden märk av en ökning av skadegörelse på skolgårdarna. Enligt polisen får de in flera anmälningar om ungdommar som skräpar ner, klottrar och förstör.

  • Publicerad 16:57, 29 nov 2018

En av de skolor som drabbats är Midgårdsskolan i Täby Kyrkby. Rektorn Anna Rönnquist berättar att hon ser allvarligt på problemet.

– Eleverna som går på skolan tycker så klart att det riktigt tråkigt, och vi tycker så klart inte att det är bra, säger hon.

Flera incidenter

Efter flera incidenter av skadegörelse i form av förstörda bänkar, försvunna leksaker och nedskräpning vill hon att skolan tillsammans med kommunen ska hitta en lösning på problemet.

– Vi kan inte förbjuda någon att vara där, men det är tråkigt att se att vissa förstör, det påverkar många. Vi polisanmäler allt som ska anmälas och vi informerar föräldrar om att de ska vara extra uppmärksamma och ta en vända förbi skolgårdarna om de ändå är ute med hunden, säger Anna Rönnquist.

Kommunpolis Jan Berlin är väl medveten om problemet och säger att Midgårdsskolan inte är ensam om att ha problem med vandalisering och nedskräpning.

– Skolorna blir ofta ett häng för elever på kvällar och helger och det är ganska naturligt att de är där. Vi har även samma problem på andra skolor, som Byängskolan och Ekorrens förskola.

Han menar att polisen inte har resurser till att bevaka skolorna varje dag. Men att väktarna nu fått det på sitt bord.

– Kommunen och skolorna måste ta ansvar och försöka bygga bort problemet genom att sätta belysning och ta bort vissa bänkar så att det inte blir dolt. Men det är inte förbjudet att vara där och de flesta ungdomarna är ordningsamma, säger Jan Berlin.

Kartlägger problemen

Varje vecka träffas kommunen tillsammans med polisen, ung fritid, fältsekreterare och trygghetssamordnare för att kartlägga vilka problem som finns och hitta åtgärder. Men Alexander Nilsson, trygghets- säkerhetssamordnare på kommunen, menar att problemet är svårt att lösa eftersom de inte vet vilka ungdomarna är.

– Vi vet att det är något äldre ungdomar men när vi inte vet vilka de är blir det svårt att göra specifika åtgärder, så som att prata med deras föräldrar och skolan, säger han.

Men hur ska ni arbeta med problemet nu innan ni vet vilka det är?

– Det handlar om att ungdomarna ska ha en meningsfull fritid och i Täby finns ett rikt föreningsliv som skapar sociala mötesplatser för ett stort antal ungdomar. Vid behov kan vi även stärka bevakningen genom ökad synlighet av kommunens väktarbil. Om man inte kommer till rätta till med problemen genom väktare, så kan vi bryta anonymiteten i miljöer genom att ta ner buskar och ljussätta.

Frågan om en ungdomsgård i Täby Kyrkby, är det något ni diskuterar?

– Kommunen ser ständigt över behovet av nya mötesplatser, och det förs diskussioner kring detta även för Täby kyrkby, säger Alexander Nilsson.

Här får hundarna egen lekplats i Täby

Nyheter Blir den fjärde i kommunen Nu är det beslutat att Täby får ännu en hundlekplats i kommunen, det blir den fjärde i kommunen.fredag 17/5 16:41

Bo fick kvarnens vingar att snurra igen

Nyheter Uppfinnaren: Finns mängder med problem, men också mängder lösningar Han är den 79-årige Vallentunabon som äger sju olika företag och exporterar produkter till ett 70-tal länder. Han är uppfinnarsonen som började hitta på egna produkter i 20-årsåldern – och som 60 år...fredag 17/5 16:12
Stockholm Direkt