PAVILJONGER. Eleverna flyttade in först efter höstlovet. Samtidigt krävs förvaltningen på sanktionsavgift för att ha satt igång utbyggnaden för tidigt. Foto: Arkivbild/Ulrica Andersson

Skolorna byggs ut för snabbt

Örskolans paviljonger utökades ut i fjol. Nu krävs förvaltningen på pengar för att ha startat bygget för tidigt.

  • Publicerad 10:29, 13 apr 2018

Vi gjorde ett administrativt misstag

Bygglovsansökan kom in 2 juni i fjol och beviljades sex dagar senare, för att bygga ut Örskolans paviljonger med 203 kvadratmeter. Startbesked gavs först 6 november – då var paviljongerna i princip färdigställda.

Nu krävs förvaltningen på 65 520 kronor i sanktionsavgift för olovligt påbörjande. Beslut tas av byggnads- och tillståndsnämnden 21 maj.

Utbyggnaden gjordes för att få plats med ytterligare en förskoleklass.

– Eleverna flyttade in efter höstlovet. Målet var att komma igång redan under sommaren, men det blev en försening eftersom det var så många i landet som ville ha paviljonger, säger Morgan Lindqvist (M), ordförande i grundskole- och gymnasienämnden.

Han visste inte om att det har krävts en sanktionsavgift.

– Naturligtvis ska vi följa regler. Vårt ansvar är att se till att det finns bra och trevliga lokaler i tid, säger han.

Startbesked ges för att kontrollera att den tänkta konstruktionen är hållbar och säker. Allt var okej när eleverna flyttade in på Örskolan, enligt Fredrik Härdén, chef för stadsmiljö- och serviceförvaltningen.

Bygglovsenheten måste ändå kräva sanktionsavgift, när de får kännedom om att något har gjorts i fel ordning.

– Det är vårt eget fel, vi gjorde ett administrativt misstag, säger Fredrik Härdén.

Ytterligare en sanktionsavgift har kommit på tal, i fråga om utbyggnad av Duvboskolans paviljonger på Rissne ängar inför höstterminen. Där har tio paviljonger i två våningar i princip färdigställts utan startbesked.

Sanktionsavgiften har beräknats till 95 778 kronor.

– Entreprenören har börjat bygga för tidigt, säger Fredrik Härdén.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26