Stockholms stad har nu gått ut med information till alla vårdnadshavare med barn i kommunens skolor och förskolor. Foto: Mostphotos

Skolorna om coronarisken efter sportlovet

Risken för en omfattande spridning av coronaviruset i Sverige är låg enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt är oron hög. Under fredagen gick Stockholms stad ut med information till alla med barn i skolor och förskolor sedan många oroliga föräldrar hört av sig.

  • Publicerad 17:00, 28 feb 2020

Coronavirusets framfart har nog inte gått någon förbi och hittills har sju fall bekräftats i Sverige – ett i Stockholm. Samtidigt menar experter att risken för ett storskaligt utbrott i landet fortfarande är låg.

– Nu har vi en väldigt bra beredskap och arbetssätt för att hantera fall. Vi har också testat nästan 200 misstänkta fall, regionerna gör ett fantastiskt arbete med att hitta personerna och labben har kunnat avskriva fallen, sade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, under en presskonferens i onsdags enligt Aftonbladet.

Coronaviruset, eller covid-19, bröt ut i den kinesiska staden Wuhan i slutet av fjolåret. Mest drabbade av epidemin är Fastlandskina, Iran, Sydkorea och norra Italien. Det är sportlovsvecka i Stockholm och flera huvudstadsbor reser. Inte minst till det smittdrabbade Italien.

"Många frågor"

Under veckans sista vardagar har många föräldrar hört av sig till Stockholms skolor med anledning av coronaviruset. I sådan grad att ett utskick gjordes till samtliga föräldrar med barn i förskola eller skola på Skolplattformen under fredagen.

"Vi får många frågor från föräldrar hur man ska tänka kring att lämna sitt barn i förskolan och skolan efter sportlovet – med anledning av det nya coronaviruset", står det i utskicket.

– Vi lyfter det andra myndigheter säger. Det är de som är experter på den här frågan och vi förhåller oss till informationen som kommer från dem, säger Mikael Lindberg, kommunikatör på utbildningsförvaltningen i Stockholm.

Därför kommer skolorna hålla öppet som vanligt och alla barn är välkomna. Även de som rest i länder där smittan finns så länge de är symptomfria, enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. I en intervju med DN säger utbildningsdirektör Lena Holmdahl att barn som stannar hemma på grund av oro för att smittas kommer att få olovlig frånvaro.

Friskolekoncern hade andra regler

Akademedia driver skolor runt om hela Sverige och flera i Stockholmsregionen. Sammanlagt har de 180 000 elever, barn och studenter i sina skolor och förskolor.

– Tidigare hade vi regeln att elever eller personal som varit i Kina skulle vara hemma i två veckor men det har vi ändrat nu. Så länge man är symptomfri ska man komma till skolan, säger Paula Hammerskog, trygghetsdirektör på Academedia.

Nu räcker det att vårdnadshavare till barn som varit i Kina hör av sig till skolan i förväg.

– Vi har fått reaktioner från föräldrar som säger att de inte vill att deras barn ska träffa andra som varit i drabbade områden. Så vi vill se till alla barn behandlas lika. Ingen får behandlas annorlunda bara för att de har varit i till exempel Italien, säger Paula Hammerskog.

Så undviker du att smittas av coronaviruset

Coronaviruset ger influensaliknande symptom, som hosta, andnöd, muskelvärk, feber och trötthet.

För att undvika smitta rekommenderas människor att undvika kontakt med sjuka, undvika att röra vid ansikte eller ögon samt tvätta händerna ofta. Vid sjukdom rekommenderas människor att stanna hemma.

Källor: Folkhälsomyndigheten och 1177 Vårdguiden

Visa merVisa mindre