HEJAR. Mårten Westberg, eldsjäl i området, hejar på en löpare på upploppet. Foto: Anna Wettergård

Skolstafetten Järva vill bidra till rörelse och integration

Dagen före nationaldagen gick skolstafetten Järva av stapeln, med runt tusen deltagare. Stafetten arrangeras av Lidingöloppet som ett sätt att främja löpning och öka integrationen mellan områden.

  • Publicerad 16:54, 5 jun 2019

Det är onsdag, och solen skiner. På Spånga IP syns start- och målfållor, flaggor och mängder av funktionärer. Det är dags för Järva skolstafett, och här lackar svetten i takt med musiken och speakerns hejarop.

– Det är otroligt positivt att få se löparglädjen och barnens entusiasm. När de har nummerlappen på sig, och kommer in på spurten, då jäklar är det tävling. Det säger Fredrik Montgomery, marknadschef på Lidingöloppet.

Det finns två tankar med skolstafetten. Det ena är att få fler barn att träna löpning.

– Det är många barn i det här området som inte kommer i kontakt med träning och löpning på ett enkelt sätt. Vi vill påverka det faktum att färre och färre barn rör på sig. Det är otroligt viktigt att bidra till att få barn i rörelse.

Vill främja integration

Det andra är att främja integration, genom att låta barn från Lidingö tävla sida vid sida med barn från Järvaområdet. Först bjuds Lidingöbarnen in till Järvastafetten, och sedan får Järvabarnen åka till Lidingö och tävla i Lidingö skolstafett.

– Det här är vårt lilla bidrag till integrationsarbetet.

Men det är inte helt okomplicerat.

– Det är många barn härifrån som åker till Lidingö för att delta i evenemanget där, och målet är att det ska vara lika många barn från Lidingö som kommer hit. Men det har varit svårt. Det är något som vi får jobba på till nästa år.

Fredrik Montgomery berättar att runt tusen barn deltog i årets skolstafett. Det är ungefär hälften så många som förra året, vilket har en naturlig förklaring: datumet sammanföll i år med den muslimska högtiden eid al-fitr.

– Det är en utmaning att hitta ett datum som funkar.

Eid Mubarak park skulle locka familjer

En av eldsjälarna bakom skolstafetten är lokalprofilen Mårten Westberg. Han berättar om satsningen som skymtar bakom löparbanorna: Eid Mubarak park. Tanken var att med hjälp av ett litet festivalområde kunna locka hit familjer, trots att stafetten sammanfaller med firandet.

Men området, med klättervägg, hinderbana och karusell, ekar tämligen öde.

– Det funkade inte. Så är det: man måste pröva nya prylar hela tiden, och ibland funkar de inte. Men vi vill fortfarande locka hit familjer, så vi får försöka hitta en lösning på det till nästa år.

Men han är ändå nöjd med dagen. ​

– Det här är en fruktansvärt rolig dag. Målet är att när barnen träffas efter sommarlovet ska de fortfarande prata om den här dagen; den ska vara så häftig.

– Vi hoppas kunna påverka attityden till träning. Idag vill så många killar bli Zlatan, och så kommer de upp i tonåren och upptäcker att de inte är Zlatan. Då lägger de av. Vi vill ge barnen en schysst upplevelse av en sport som inte är fotboll, som leder till att man håller sig i form hela livet.

Det enda som spelar någon roll

Två deltagare som har sprungit sig svettiga är Matthew och Mikiel från Rinkebyskolan.

– Det har varit en rolig dag. Jag känner mig starkare när jag springer, så jag försöker springa varje dag, säger Mikiel.

– Jag insåg något idag. När man gör något, som ett sådant här lopp, ska man göra det så som om det är det enda i världen som spelar någon roll. Så jag sprang, och jag sprang. Det var en väldigt bra dag, avslutar Matthew.

NÖJD. Fredrik Montgomery, marknadschef för Lidingöloppet, säger att det här är deras lilla bidrag till integrationsarbetet. Foto: Anna Wettergård

LÖPARE. Matthew och Mikiel från Rinkebyskolan som precis har sprungit loppet, tycker att det har varit en bra dag. Foto: Anna Wettergård

POKAL. Årets vandringspokal gick till Rinkebyskolan, som relativt sin storlek skickat flest lag till stafetten. Foto: Anna Wettergård

STAFETT. Stafettpinnarna växlades på Spånga IP. Foto: Anna Wettergård

NÖJD. Mårten Westberg, eldsjäl i området, tycker att det här är en fruktansvärt rolig dag. Foto: Anna Wettergård

Skolstafetten Järva

Stafetten arrangeras av Lidingöloppet tillsammans med Rinkeby Run.

Alla barn som springer stafetten bjuds in att springa Lidingö Skolstafett som äger rum på fredag den 27 september och är starten för Lidingöloppshelgen.

 

Årets vinnare i Skolstafetten Järva

Årkurs 1-3
Tjejer: ”Vargarna” från Solhemsskolan, 34:37 minuter.
Killar: ”The Kings” från Solhemsskolan, 27:50 minuter.
Mixed: ”Blixtarna” från Solhemsskolan, 29:27 minuter.

Årskurs 4-6
Tjejer: ”6D:5” från Solhemsskolan, 28:03 minuter.
Killar: ”Saras snabbaste boys” från Solhemsskolan, 23:16 minuter.
Mixed: ”the potatoe gang” från Solhemsskolan, 25:58 minuter.

Årskurs 7-9
Mixed: ”Ernst Trygger” från Rinkebyskolan, 30:59 minuter.