Skolverket kräver tillbaka pengar från Al-Azharstiftelsen i Vällingby. Foto: Evelina Hertz

Skolverket kräver tillbaka miljonbelopp från Al-Azhar

Skolverket kräver tillbaka 1,1 miljoner kronor från Al-Azhar-stiftelsen, som bland annat driver friskolan Al-Azhar i Vällingby. Anledningen är brister i dokumentationen om hur pengarna har använts.

  • Publicerad 11:08, 30 sep 2019

I vintras beslutade Skloverket att genomföra en fördjupad kontroll av hur ett antal statsbidrag har använts av Al-Azhar-stiftelserna i Örebro och Vällingby, samt av företaget Edinit Ab, som är ett dotterbolag till Vällingby-stiftelsen.

Stiftelserna driver friskolor i Vällingby och Örebro, bolaget Edinit har skolor i centrala Stockholm och Göteborg.

Enligt Andreas Spång, chef för statsbidrag på Skolverket, beslutade myndigheten att göra den fördjupade kontrollen när det stod klart att tidigare styrelsemedlemmar i Al-Azhar-stiftelserna misstänktes för grov ekonomisk brottslighet.

I juni fälldes också fyra av de tidigare styrelsemedlemmarna i tingsrätten för ekonomisk brottslighet som skedde mellan 2015 och 2018. En av dem var den före detta ordföranden som dömdes till fängesle i fyra år och sex månader.

Domen har överklagats och inom ett par veckor väntas fallet avgöras i hovrätten.

Snart faller hovrättens dom om Al-Azhar-stiftelsen

"Brister i interna dokumentationen"

Den totala summan som Skolverket kräver tillbaka från skolhuvudmännen är 1,1 miljoner kronor. De statsbidrag man fokuserat på är Lärarlönelyftet, Karriärtjänster och Lärarlyftet.

– Vi har gått tillbaka ända till 2015 i våra kontroller. De har inte kunnat visa att de har använt bidragen enligt gällande regler. Antingen har en del av pengarna använts till något annat eller så har de inte koll på dokumentationen, säger Andreas Spång.

Summan som skolan i Vällingby ska betala tillbaka är knappt 435 000 kronor. 64 867 kronor gäller lärarlönelyftet och 370 000 kronor gäller karriärtjänster. Bägge går ut på att enskilda lärare ska få en viss summa per månad. Totalt omfattar kontrollerna 10 av de 14 miljoner kronor som betalts ut i statsbidrag.

Hur tror du att det här återbetalningskravet kan påverka skolan?

– Jag vet inte hur det påverkar skolan i Vällingby specifikt men det är klart att det inte är positivt när man får en relativt stor faktura som man inte har räknat med. I värsta fall måste man dra in något som drabbar eleverna, säger Andreas Spång.

StockholmDirekt söker rektorn på Al-Azharskolan i Vällingby.

Fyra döms till fängelse i Al-Azharhärvan

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt