Nyetablering. Vi besökte Sköndals centrum för att höra vad de boende anser om att Systembolaget ska öppna i området. Foto: Sacharias Källdén

Sköndalsbor kritiska till nya Systembolaget

Förra veckan avslöjade vi att Systembolaget öppnar en ny butik i Sköndal. Beslutet väcker starka känslor hos många Sköndalsbor som oroar sig för vad det kommer innebära för området.

  • Publicerad 12:14, 7 aug 2018

Efter en lång tids spekulation kunde vi slutligen avslöja att Systembolaget öppnar en butik i Sköndal i slutet av 2019. Butiken planeras i den handelsplats som ska byggas mellan Sköndalsvägen och Tyresövägen och som även kommer rymma bland annat Willys och Plantagen.

Beskedet att handelsplatsen ska ge plats åt ett systembolag får dock inte alla i området att jubla. Tvärtom har det mötts av massiv kritik i flera lokala Facebookgrupper och de starka åsikterna mot ett systembolag bekräftas när vi besöker Sköndals centrum.

Avslöjar: Här öppnar nya Systembolaget i Söderort

Klaes Eliasson har bott i Sköndal i 51 år och är orolig för att det kommer att medföra en försämring för hela området.

– Det finns två saker vi inte vill ha i Sköndal: Systembolag och tunnelbana. Det drar bara hit en massa konstiga typer, säger han och tillägger att han hellre skulle vilja ha ett nytt bankkontor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hellre bankkontor än systembolag. "Det som finns här i centrum läggs ned i höst och vi som är äldre vill kunna fortsätta handla med kontanter. Men vi har i alla fall apotek, tandläkare och bibliotek här i centrum. Som gammal använder man apoteket oftare än Systembolaget", säger Klaes Eliasson. Foto: Sacharias Källdén

Runt ett bord på torget möter vi ett större sällskap, varav de flesta visar sig vara på tillfälligt besök. Men en av kvinnorna, som vill vara anonym, har bott i området i 12 år och vill absolut inte se ett systembolag just här.

– Det blir inte bra alls. Det för alltid med sig en massa skit och jag har tre barn som jag vill ska kunna känna sig säkra. Eftersom vi varken har tunnelbana eller systembolag är det lugnt och skönt här – och så vill jag att det ska fortsätta vara, säger hon bestämt.

Även Tony Löf och Micke Roos, som vi träffar när de tar varsin en öl i eftermiddagssolen, instämmer i raden av kritiska röster. De har bott i Sköndal hela sina liv och ser inget behov av ett systembolag.

– Vi kan åka till Farsta om vi vill handla öl, säger Tony och får medhåll av Micke.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tony Löf och Micke Roos vill absolut inte ha ett systembolag, men är positiva till handelsplatsen i stort och särskilt Willys etablering. "Nu är det bara en ny restaurang som saknas också", konstaterar Micke. Foto: Sacharias Källdén

Den enda vi pratar med som är odelat positiv till nyetableringen är Geraldine Lombano. Hon har bott i Sköndal i lite över ett år och tror att en handelsplats med ett systembolag kommer att betyda mycket för området.

– Det blir toppen med ett nytt centrum. Området växer och vi blir hela tiden fler så det behövs. Sedan tycker jag att det ska bli skönt att slippa åka till Farsta om jag ska till Systembolaget. Förhoppningsvis innebär det också bättre kommunikationer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Undantaget. Geraldine Lombano är den enda av de vi pratar med som gillar tanken på ett systembolag i Sköndal. Om hon får önska ytterligare butiker vill hon gärna ha en second hand. "Och en djuraffär där jag kunde handla till min hund Charlie. Max vore toppen också, det är långt till deras närmaste restaurang härifrån." Foto: Sacharias Källdén

Enligt Robin Ström, mäklare hos Notar i Farsta & Sköndal, är den nya handelsplatsen enbart av godo. Han säger att området förtätas och i takt med att nya bostäder byggs är det bra med tillgänglighet. Att allt kommer närmare de boende. Däremot är han mer försiktig i sina uttalanden kring just Systembolaget.

– Jag kan varken se det som någonting positivt eller negativt. Det är i alla fall ingenting som påverkar bostadspriserna, de drivs inte upp av ett nytt systembolag. Men generellt är det roligt att Sköndal växer och att det blir en bättre tillgänglighet, säger han.

Grönområde i förändring. Här, mellan Sköndalsvägen och Tyresövägen, kommer den nya handelsplatsen med det omtalade systembolaget att byggas. Foto: Sacharias Källdén

Förening storsatsar på läxhjälp i Örby

Nyheter Vill anställa gymnasieungdomar Hallå där, Sofia Linjo från föreningen Inkludering Örby som gör en storsatsning på läxhjälp nästa år, genom att anställa gymnasieungdomar.torsdag 5/12 16:30

Bekräftat: Kraftiga neddragningar föreslås i Farsta

Nyheter Två parklekar och en fritidsgård läggs ner – resten får minskade öppettider Nu är det svart på vitt. Stadsdelsförvaltningen föreslår att parklekarna Odlarängen och Fagerlid samt fritidsgården Västboda avvecklas inför sommaren 2020. Dessutom föreslår förvaltningen minskade...torsdag 5/12 16:06