På väg upp. Här tar den nya växtligheten form. Foto: Nina Lindberg/Farsta stadsdelsförvaltning

Skönstaholmsfältet pyntas med träd

Skönstaholmsfältet ska få ett lyft. Efter förslag till stadsdelen sätts nu ett 10-tal klimatsmarta träd och lika många buskar ned på östra delen av fältet.

  • Publicerad 11:33, 8 okt 2019

Det började med ett medborgarförslag om att skapa lite fina planteringar och träd på Skönstaholmsfältet, vid Nynäsvägen. Nu är arbetet igång.

En sträcka på cirka 60 meter, 20 meter bred, längs gång- och cykelvägen mellan Skönstaholmsvägen och Lesjöforsgränd i Hökarängen görs iordning med nya träd, buskar och blommor.

– Vi tycker att vi slår två flugor i en smäll genom att göra fint på platsen och samtidigt göra en klimatsmart insats, säger Nina Lindberg, landskapsarkitekt i Farsta stadsdelsförvaltning.

Det klimatsmarta består i att träden och buskarna planteras i så kallade biokolsbäddar, alltså en form av växtbädd som binder koldioxid istället för att det sprids i luften, något som stadsdelen kunnat söka pengar för av staden centralt. Dessutom trivs växterna väldigt bra i den typen av jord, enligt Nina Lindberg. Det blir flikbladig silverlönn, kaukasisk vingnöt och pelarpoppel som planteras i tre grupper.  

Stadsdelen har också valt tre olika busksorter som sätts ned i grupper – vingad benved, doftschersmin och paradisbuske, däremellan planteras ängsblomster.

– Vi kommer att så blomfrön på några ytor och det blir blommor som gynnar pollinerande insekter, vilket även de blommande buskarna kommer att göra, säger Nina Lindberg.

Planen är att allt ska vara klart före årsskiftet.

Kransens blivande sexor får inte gå kvar

Nyheter Förälder: "Att de skulle kastas ut från skolan har aldrig varit på tal" Femmorna får inte gå kvar på Midsommarkransens grundskola nästa höst. Det bekräftar grundskolchefen i mejl till SöderortDirekt. Nu bör eleverna förbereda sig på att byta skola till sexan.torsdag 17/10 20:51

Här styr ungdomarna själva upp gården

Nyheter Unga förebilder ska visa vägen framåt i Älvsjö Tonåringar som redan är förebilder på Ungdomens hus axlar nu på allvar rollen som ledare. Med kärlek och stolthet vill de visa alla på gården och Älvsjös vuxna att unga kan ta ansvar.torsdag 17/10 20:00