SMÄLLAR. Personer blir rädda när fyrverkerier skjuts inomhus. "Folk tror att det är vapen", säger en näringsidkare. Foto: Ulrica Andersson

Sköt fyrverkerier i centrumlokalen

Polisen larmades då någon sköt smällare och raketer inne i Hallonbergens centrum på torsdagskvällen. Problemet har funnits i flera år och personer blir rädda, berättar en näringsidkare.

  • Publicerad 18:19, 29 dec 2017

Centrumlokalen blev rökfylld och brandlarmet gick, skriver polisen på sin hemsida om händelsen vid 19:45-tiden.

När polisen väl kommit till Hallonbergens centrum, kunde de inte få tag i någon av de personer som använt fyrverkerier. Enligt anmälaren handlade det om både raketer och smällare.

Problemet med unga tonåringar som smäller smällare inne i centrumet har återkommit i flera år, enligt en näringsidkare.

– Vissa gånger tror folk att det är vapen som avlossats, säger näringsidkaren och berättar om hur personer blivit riktigt rädda.

Med tanke på hur lokalen är utformad låter det riktigt högt om smällarna.

Nu säljs inte längre fyrverkerier inomhus och därigenom har det blivit något bättre. Men fortfarande kommer minderåriga över dem, genom att någon köper ut eller att de själva ändå kunnat köpa fyrverkerier.

– Alla är under 18 år, säger näringsidkaren om de som använt dem i centrumet.

Polisen betraktar brottet som ofredande alternativt förargelseväckande beteende.

Bara senaste dagarna har Stockholmspolisen haft 60–70 ärenden som krävt polisiära åtgärder, med anledning av fyrverkerier.

– Det smäller på gator och torg, en del inomhus också tyvärr. Det är en del som roar sig på andras bekostnad, säger Lars Byström, presstalesperson hos polisen.

En del av ärendena har kommit in som misstänkt skottlossning, något som kräver mer resurser att kontrollera vad som hänt.

Polisen tar sällan fast någon som skjuter fyrverkerier. De stannar inte kvar och väntar, konstaterar Lars Byström.

En möjlighet för polisen skulle kunna vara att titta på övervakningsbilder från tunnelbanestationen.

– Om någon blir skadad kan vi kolla på övervakningsbilder efteråt. Men när ingen blir träffad kan vi inte lägga ned den typen av resurser, säger Lars Byström.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26