Polisen arbetar intensivt med att förhöra det stora antalet personer som blev vittnen till händelsen. Foto: Sacharias Källdén

Sköts mitt bland folk – fem gripna har släppts

Mannen sköts plötsligt inför ett flertal vittnen mitt på eftermiddagen i Skarpnäck. Nu arbetar polisen intensivt med att försöka bringa klarhet i händelseförloppet. ”Det är ett omfattande polisarbete”, säger Per Fahlström vid Stockholmspolisen.

  • Publicerad 12:46, 1 jun 2020

Det var strax efter klockan 17 i fredags som en man i 20–25 årsåldern sköts på öppen gata i Skarpnäck. Mannen fördes till sjukhus med en skottskada i benet och hans tillstånd bedömde initialt som oklart.

– Skadeläget på den utsatta personen bedöms i nuläget inte som livshotande. Men vi är generellt försiktiga att uttala oss om det. Sådant vet vi av erfarenhet snabbt kan ändras, säger Per Fahlström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

En förundersökning om försök till mord alternativt försök till dråp inleddes i samband med händelsen. Nu efter helgen har rubriceringen ändrats till grov misshandel och grovt vapenbrott.

– Det har varit någon form av bråk och sedan inträffade den här skjutningen, säger Per Fahlström.

Ingen frihetsberövad

Om någon är misstänkt för dådet vill polisen inte gå in på. Däremot har fem personer som i fredags frihetsberövades släppts på fri fot.

– Eventuella brottsmisstankar är något som tillhör den pågående förundersökningen och är ingenting vi kommenterar. Men ingen är frihetsberövad i nuläget i alla fall, säger Per Fahlström.

Enligt polisen skedde skottlossningen mitt på öppen gatan vid en tid på dygnet då det var mycket folk i rörelse. Något som är relativt ovanligt vid skjutningar, menar man.

– Det här var i fredags mitt på dagen. Det var fint väder och jättemycket folk ute. Så det är extremt många förhör som ska gås igenom. Det är ett omfattande polisarbete som utredarna håller på med, säger Per Fahlström.