Måns Jonassons video till "Skövla Hammarbyskogen" innehåller även en pastisch på Carl Johan De Geers klassiska konstverk "Skända flaggan" från 1967.

Skövlarsynth fortsätter håna Hammarbyskogen; "Nu skiter jag i barnsligheterna"

Youtube förbjöd "Skövla Hammarbyskogen". Men det tog inte många dagar innan satirvideon var uppe igen. "Nu skiter jag i de här barnsligheterna", säger Rädda Hammarbyskogens Marie Selander, som hånas.

  • Publicerad 12:19, 5 maj 2015

Bevararnas argument för att spara en snutt slyskog är svaga

Lokalbon Måns Jonasson i bandet Sine City vägrar ge upp. Trots att Youtube förbjudit hans video efter Marie Selanders upphovsrättsanspråk, har han nu lagt upp den på videokanalen Vimeo.

Låten är en pastisch på Selanders proggiga protestlåt "Rädda Hammarbyskogen". Måns Jonasson erkänner att "det skulle vara solklart upphovsrättsintrång" men "satir är grundlagsskyddat i och med yttrandefriheten".

– Jag tycker att bevararsidans argument för att bevara en snutt slyskog bredvid ett gigantiskt naturreservat, i en tid då Stockholm lider av extrem bostadsbrist, är mycket svaga, säger Måns Jonasson.

Vill överdriva nidbild

I originallåten sjungs det om att träden är fina och måste få stå kvar precis som de gör nu. Skövlarsyntharen sjunger däremot om att "döda alla djuren" och att det borde byggas Starbucks i skogen.

– Jag vill visa på det absurda i situationen genom att grovt överdriva deras nidbild av oss som vill bygga bostäder, säger han, och berättar att han inte hört ett knyst från Marie Selander själv.

"Han drar löje över sig själv"

En snabb summering: för en månad sedan släppte aktivistgruppen Rädda Hammarbyskogen låten med samma namn, skriven och framför av lokale rockprofilen Marie Selander. De vill att där ska bli ett reservat istället för bostäder, som staden vill.

Motattacken lät inte vänta på sig i form av parodin "Skövla Hammarbyskogen".

"Fruktansvärt barnsligt och dåligt. Jag undrar hur lågt denne man kan sjunka? Någon respekt måste faktiskt finnas", sa Marie Selander då. Nu när videon är uppe på internet igen säger hon så här:

– Ja, den får väl vara det då. Huvudsaken är att den inte ligger på Youtube som vår låt. Det här är för barnsligt och han drar bara löje över sig själv i sandlådan, så den kan gott få vara kvar. Han är bara ett nättroll, säger Marie Selander.

Blir det juridiska åtgärder?

– Visst, jag har kontaktat advokat, så jag skulle kunna göra det. Men jag orkar inte och har annat att göra. Nu på onsdag ska vi till exempel protestera mot förtätningsplanerna utanför stadsbyggnadsnämndens möte.

Läs även "Brutalt tonläge tystar debatten"