PREMIÄR. Chantelle och Denise, som röstat för första gången, väljer att följa valvakan på Urban Deli, för gemenskapens skull. Foto: Sophie Stigfur

Skräckblandad förtjusning på Söder-valvaka

Förstagångsväljarna Chanelle Orhnhofer-Zisser och Denise Larssson har parkerat sig med sina mammor på Urban Deli, för att avnjuta valvakan i gemenskap med andra.

  • Publicerad 19:19, 9 sep 2018

Urban Deli är en av två innerstadskrogar som väljer att köra valvaka för sina gäster ikväll. Bartendern Ture Eriksson-Wadström menar att restaurangen tagit initiativet därför att allas lika värde och demokrati genomsyrar hela koncernens tänk. De första gästerna har börjat droppa in, och man kommer hålla öppet länge – åtminstone tills det finns ett hyfsat säkert resultat.

Här kan du följa valet på krogen i Stockholm

Förutom extra festlig stämning har gästerna möjlighet att önska låtar av den, kvällen till ära, "demokratiska DJ:n" Klara Earlingh. Hittills har låtönskningarna främst präglats av kärleksbudskap säger hon, och visar exempel med artister som Queen och och Boney M.

Vid ett av borden sitter Nytorgsborna Agneta Lind och Pernilla Moberger, som tagit med sig sina döttrar Chanelle Ornhofer-Zisser och Denise Larsson som båda röstat för första gången i år.

– Det känns extra roligt att göra något speciellt och fira lite extra just för att det är deras första gång, det är trevligt att samlas ihop tillsammans med andra, säger Agneta Lind.

– Ja, jag tycker det känns mycket roligare att vara här är än att låsa in sig själv hemma, säger Chanelle Ornhofer-Zisser.

Resultatet oroar

På frågan om hur länge de blir kvar, säger Agneta Lind att hon hoppas de stannar hela kvällen – om de inte blir för deprimerade över resultatet.

Spänning på Dovas valvaka på Kungsholmen

– Man känner ju en stark oro som man hoppas inte ska infrias, nämligen att SD blir starka. De måste ut.

– Jag tror att Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer gå framåt mycket eftersom det är många unga som nu röstar för första gången som delar deras värderingar, säger Chanelle.

Ture Eriksson-Wadström säger att restaurangen är långt ifrån fullbokad och uppmuntrar fler att komma dit.

– Här ser vi till att göra plats, det är bara att droppa in!

PEPP. "Demokratiska DJ:n" Klara Earlingh, som annars jobbar som sommelier, och Ture Eriksson-Wadström är förväntansfulla inför kvällen. Foto: Sophie Stigfur