Alvar och Louise utanför stallhuset på familjens gård. Foto: Anton Kyhlbäck

Skräcken: Alvar försvann i över ett dygn i stormen

Mitt under stormen sprang Kårstabon Louise Siekas islandshäst Alvar bort i skogen. Runt ett och ett halvt dygn senare hittades han, med hjälp av vänner, familj och hjälpsamma grannar.

  • Publicerad 16:34, 4 jan 2019

Louise visar karta på mobil och i papper som hjälpte ringa in var Alvar befann sig på halvön. Foto: Anton Kyhlbäck

Den första januari drog stormen Alfrida in över Sverige. Östra Stockholmsregionen drabbades hårt, och i Vallentuna blev tusentals utan el.

För Louise Sieka i Kårsta innebar det också många oroliga timmar efter att islandshingsten Alvar sprang bort i stormen, klockan 04 på onsdagsmorgonen.

Ett försvinnande som ledde till ett stort sökpådrag. Hundratals har engagerat sig i sökandet på den kilometerlånga Hamrahalvön.

– Folk har varit så osjälviska. De har tagit ledigt från jobbet, hjälpt till
med värdefulla tips. Alla små pusselbitar har spelat stor roll för att hitta
honom, säger Louise Sieka.

Louise själv började söka omedelbart efter Alvar med hund, men insåg att det var för farligt när ett träd föll framför henne.

– Pappa vrålade i telefonen att jag skulle gå hem, berättar hon.

Senare under dagen kraftsamlade hon tillsammans med vänner och familj. De gick skallgång, startade Facebook-grupp och tipsen rasade in från både erfarna och oerfarna i sökningsarbetet. Samtidigt rapporteras det om händelsen i både lokala och nationella medier.

"Folk var så underbara"

Louise visar en karta där de har ringat in område efter område.

– Exempelvis kontaktade en kille med drönare mig. Han hade själv inget intresse för hästar, eller är någon jag känner sedan tidigare, men klockan 8 på torsdagsmorgonen
stod han här och frågade hur han kunde hjälpa till.

Senare samma dag, på torsdagseftermiddagen, hittas Alvar till sist på en äng några kilometer bort från gården. Med bara några skråmor hade han klarat dygnet.

Sammanlagt deltog uppemot ett 30-tal personer fysiskt i sökandet och över 600 gick med i gruppen på Facebook. Allt från vänner, familj till helt okända personer, berättar Louise.

– Det var helt fantastiskt, och alla blev så glada när vi hittade honom. Folk var så underbara, tog ledigt från jobbet och ja… det går inte att beskriva med ord hur tacksam jag är, säger hon.

Louise Sieka, som är uppvuxen i Danderyd och Kårsta, är tävlingsryttare på proffsnivå och har ett livslångt intresse för hästar. Idag har hon totalt nio hästar, och Alvar är en av de mest prisade.

– Han har en väldigt fin personlighet. Han är lugn, men samtidigt väldigt stark, säger Louise Sieka och klappar om sin nu hemkomne vän.

Hästägare i Täby vädjar efter fortkörningarna

Nyheter "Blir en häst rädd så går det inte att hålla i den" Under flera år har Prästgårdsstallet haft problem med fortkörning vid stallet. Nu uppmanar de förbipasserande att sakta ner.torsdag 27/6 11:37

SE BILDERNA: Så blir nya Krigsarkivet i Arninge

Nyheter ✓Hemligt material ✓Kartsamling Vid årsskiftet kommer en stor byggnad stå klar i Arninge. Den ska rymma 700 hyll-kilometer historiska handlingar – när Riksarkivets krigsarkiv flyttar in.onsdag 26/6 16:59