SKRÄCKFILM. Tullingeelever åkallar demoner i Hamringe

Skördeväktaren hemsökte i veckan Falkbergsskolans korridorer. Elevernas Halloween-show lånar från lokala bonde­legender och blandar livemusik, skådespel och videokonst.

  • Publicerad 14:17, 27 okt 2017

Falkbergsskolan har gjort sig känd för sina satsiga, och sedan några år tillbaka läskiga, produktioner. I onsdags och torsdags satte eleverna upp Scarecrow, en rockkonsert med inslag av film, dans och skådespel.

– Den bottnar i legenden om skördeväktaren, Vaníren, och den dåliga skörden. Vi har försökt hämta inspiration från det närliggande bondesamhället, säger musikläraren Michael Andersson.

Berättelsen tar sin början när huvudkaraktären Lisas pappa offrar sin själ till fågelskrämmedemonen Vaníren för att rädda skörden. Fågelskrämman kommer till liv och kräver att två oskyldiga själar till ska offras innan han räddar skörden. Lisa, som spelas av Elize Hägglund, bjuder därför in till skördefest för att kunna välja ut sina offer.

Se showen i efterhand

Om du missade föreställningen kan du se den i efterhand på Falkbergsskolans Youtube-kanal. Där finns också den nagelbitande trailern och en välproducerad musikvideo.

– Jag vet inte hur läskig själva föreställningen är, men när jag såg videon så fick jag rysningar, säger Emil Dolietis, en av skådespelarna.

Filmerna är inspelade på ett majsfält i Hamringe och har i huvudsak producerats av eleverna själva.

– Hamringedelen mellan Tullinge och Tumba har någon slags skräckromantisk flair, det är öppet och vackert lika mycket som det är kargt och mystiskt, säger Michael Andersson.

Elize Hägglund (i mitten) spelar huvudrollen Lisa som hjälper fågelskrämmedemonen hitta oskyldiga själar. Foto: Sara Ringström

Elevernas Halloween-tips

På tisdag den 31 oktober är det gastarna och demonernas högtid Halloween. Skådespelarna Amanda Eldberg, Emil Dolietis och Elize Hägglund tipsar om läskiga ställen i Botkyrka och skrämmande saker att göra.

Gamla flygfältet F18

– Det är en gammal militärbas och på natten är det jätteläskigt. Det ligger alltid en tjock dimma över flygfältet. Man vet inte vad som kan gömma sig i den, säger Amanda.

Majsfältet i Hamringe

– Efter att vi spelade in Scarecrow-videon där så föreställer jag mig hela tiden att en skräckinjagande fågelskrämma ska komma fram mellan stjälkarna, säger Emil.

Läs en skräckhistoria i ett läskigt hus

– Jag har en skräckhistoria som jag inte har kunnat släppa sedan jag hörde den när jag var åtta år. En blind tjej och hennes kompis sover ensamma i ett hus. Mitt i natten vaknar hon av att kompisen går på toa. Men hon kommer tillbaka. När hon vaknar på morgonen går hon upp och för att göra frukost. Kompisen ligger kvar i sängen. Hon hyvlar några skivor ost och lägger på en macka. När hon tar en tugga smakar det blod och kött. I ostkupan låg hennes kompis huvud, säger Amanda.

Skogen i Björkhaga

– Det finns ett nerrivet hus där. Det är bara grunden kvar. På natten kan man höra saker. Kanske är det en röst? säger Amanda.

Gröna Lunds Halloween

– Jag ska fira Halloween på Gröna Lund. Man kan stöta på zombies och spöken överallt. Det är som att Spökhuset har spillt ut över resten av Grönan, säger Elize.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.