Efter presidentbesöket är det på flera håll tomt på papperskorgar på bland annat Valhallavägen. Foto: Michael Toll/Per Brandt

Skräpigt på Östermalm i Obamas spår

Luften blev renare – men Östermalms gator skitigare. Enligt trafikkontoret dröjer det flera veckor innan papperskorgarna som togs ner vid presidentbesöket är på plats igen.

  • Publicerad 10:19, 13 sep 2013

Tycker du att det har varit skräpigare än normalt på Östermalms gator? Du är inte ensam. Flera Östermalmsbor har hört av sig till både trafikkontoret och Östermalmsnytt den senaste veckan och klagat på att det har saknats papperskorgar och legat sopor på marken i stället samt på överfulla korgar.
Anledningarna är flera enligt Peter Ringkrans, gatu-driftsingenjör på trafikkontoret.
I samband med presidentbesöket i förra veckan togs alla papperskorgar bort i de avspärrade områdena som Valhallavägen och Strandvägen.

”Allt gick åt skogen”
Samtidigt har Svevia tagit över entreprenaden från Peab från och med den 1 september i år.
Dessutom har trafikkontoret planerat att byta ut trasiga och rostiga papperskorgar sedan tidigare och tänkte passa på nu när de ändå togs ner. Men när de beställde korgarna var det ett par veckors leveranstid.
– Allt hände samtidigt och det är olyckligt. Det har varit väldigt skräpigt. Vår nya entreprenör har inte kommit in i rutinerna än och hittade inte alla papperskorgar, men vi har haft ett möte med dem och de har lovat att rätta till problemet. Att byta ut papperskorgarna har vi planerat i flera år och vi visste att det var leveranstid. Men vi visste inte att det skulle göras just nu och att det blev alla på samma gång, säger Peter Ringkrans.
Papperskorgarna i till exempel mittallén på Valhallavägen är tillbaka men längs gatan där och på till exempel Strandvägen kommer det alltså att gapa tomt med papperskorgar på sina håll.
– Vi är väldigt medvetna om problemet och det är bara att beklaga. Allt gick åt skogen. Men det kommer att bli bättre, säger Peter Ringkrans.