Testar. Monica Heyder och Annicka Majuri har många gånger suttit på läktaren och tittat på när deras barn spelar hockey i Vallentuna ishall. Sen tog nyfikenheten över hand. Foto: Mikael Andersson

Skratt, kramar och snacks när mammorna intar isen

Efter att Monica Heyder och Annicka Majuri spelat match mot sina barn i Vallentuna ishall blev de fast. De kollade intresset för ett damlag i hockey – och gensvaret blev enormt.

  • Publicerad 15:56, 1 nov 2019

Det var ballonger, bubbel, snacks och kramar när Vallentunas nya damlag i hockey – LadyVets – hade invigning i Vallentuna ishall för några veckor sen.

– Jag har varit helt lycklig hela veckan. Jag har haft så mycket energi! säger Monica Heyder.

Det är hon och vännen Annicka Majuri som startat laget tillsammans med två andra mammor som också gått i samma tankar.

– Våra barn spelar hockey ihop. Det ser sjukt kul ut tycker jag. Vi har länge diskuterat att man borde starta ett damlag, säger Monica.

Stor efterfrågan

De berättar att ingen av dem har någon tidigare erfarenhet av sporten.

– Jag har knappt åkt skridskor, men jag upptäckte hur roligt det var när vi hade mammamatch mot barnen. Det var då jag fastnade. Det var ju skitkul, haha, säger Annicka.

Hon la upp ett inlägg på Facebook för att kolla vilka Vallentunabor som var intresserade av ett damlag – och det visade sig finnas en stor efterfrågan.

– Det bara rasade in kommentarer. När vi väl började var vi nästan 40 som var intresserade. Just nu är vi 30 som är igång och ytterligare ett gäng är på väg in, säger Monica.

Annicka fortsätter:

– Jag är bara superlycklig och glad. Det är så häftigt. Det visar att det finns lite fler galna mammor i Vallentuna.

Fixar. Istider, lagtröjor och en välkomnande stämning. Mammaduon har nu fixat det mesta för deras nya lag LadyVets. Foto: Mikael Andersson

Hon tillägger sedan att man absolut inte behöver vara mamma för att vara med i laget. Efter bara några få träningar har LadyVets blivit en samlingsplats för kvinnor i Vallentuna, där alla har olika målsättningar.

– Flera har barn som spelar hockey. Några har alltid drömt om att spela hockey men aldrig gjort det som barn. Ikväll kommer en tjej som bor i Vallentuna men spelat i Brinken (ett lag i Stockholm, reds anmärkning) för att det inte funnits något damlag här, säger Monica.

– Sen har vi några nyinflyttade som är med för att lära känna folk. Vi har en som inte kan svenska som kommer för att lära sig språket och komma in i Vallentuna, fortsätter Annicka.

Vad säger era barn?

– De tycker det här är superkul. Det vill jättegärna lära mig och ge tips. Nu när jag hade bråttom hit kom ena sonen springandes med hockeystrumpor och den andra med klubban. De är lite stolta, säger Annicka.

Monica tycker att hon har fått inblick i hennes barns värld på ett annat sätt.

– Jag har fått förståelse för vad de gör och varför de tycker det är kul. Det är så imponerande att se hur de vänder och tar pucken. Man förstår nu hur svårt det är, haha, säger hon.

Målet är att framförallt att ha kul, men de har även siktet inställt på att spela matcher.

– Vi har som mål att vara med i damveteranligan. Vi är tävlingsinriktade kan man säga. Det vore jättejättekul, men det är absolut inget krav för att vara med. Först måste vi ju lära oss åka skridskor och alla regler och allt sånt där, säger Annicka.

Det här är LadyVets

Tränar två gånger i veckan på kvällstid i Vallentuna ishall (oftast kl 21.15-22.15)

Åldersgräns vid match är 18 år, men även yngre är välkomna på träningar.

Söker för tillfället en fast tränare.

Samlar info om träningar via appen svenskalag.se och på sin facebooksida Vallentuna LadyVets.

Kontakta Monica Heyder och Annicka Majuri via Vallentuna hockeys hemsida om du vill vara med.

Visa merVisa mindre

Glada. Monica Heyder och Annicka Majuri har gått på lyckorus sen idén om att starta damlag i hockey blev verklighet. Foto: Mikael Andersson