Fredrik Stridlund är en av Vallentuna Hockeys spelare. Foto: Roffe Andersson

Skridskoåkare vill ha mer istid – tvingas pendla från Vallentuna

Ishallarna i Vallentuna stänger redan i början av april. Nu vill Vallentuna hockey och Vallentuna konståkning ha en längre säsong – annars riskerar de att tappa medlemmar.

  • Publicerad 09:00, 13 feb 2018

Vallentuna hockey och Vallentuna konståkning vill ha längre säsong. Nu så stänger ishallarna vecka 14, men klubbarna vill ha tillgång till isen till och med vecka 22. Som det är i dag måste spelare och konståkare åka till Rimbo och Norrtälje för att träna efter det att ishallarna stängts i Vallentuna.

– Vi har alltid tvingats hålla eftersäsong utanför Vallentuna. Nu har vi investerat elva miljoner* i ishallarna förra året och meningen var att det skulle vara öppet längre. Och ändå får vi vänta på besked. Det är mycket märkligt tycker vi, 300 familjer som ska pendla tre gånger i veckan när vi har två fina ishallar i Vallentuna, säger Ed Fontes, ordförande i Vallentuna konståkningsklubb.

– Ju fler ungdomar som utnyttjar Ishallarna, desto bättre avkastning på investeringen, säger Lars Barkström, ordförande i Vallentuna hockey.

Anledningen till varför ishallen traditionellt sätt stängt tidigare har varit på grund av att kylsystemet inte klarar av att hålla isen tillräckligt kall när klimatet blir varmare.

Brev till kommunen

Nu har Ed Fontes och Lars Barkström från Vallentuna hockey skrivit ett brev till kommunen där de kräver längre säsong. Spelare och konståkare måste ha lika lång säsong som i andra kommuner för att kunna konkurrera – det finns till och med krav från förbund när det gäller hur länge tävlande måste ha ett visst antal istimmar. Krav som inte går att uppfylla i Vallentuna.

– Historiskt sett har vi varit ishallen med de sämsta öppettiderna. Det har delvis berott på att kylmaskinerna inte har orkat, men nu har man nya maskiner, säger Lars Barkström.

Han menar att den korta issäsongen får de bästa spelarna att byta klubb, och att den korta säsongen kan påverka vilka skolor elever väljer.

– Vallentunas skolor och gymnasium tappar ju över 1 000 elever till grannkommunerna av olika skäl. Om vi ska satsa på idrottsgymnasium och inte har is när grannkommunerna har is så blir det inte bra. Man säger kör på ena sidan, och på andra sidan säger man inte, säger Lars Barkström.

Kostar i tid och pengar

Klubbarna har räknat ut att pendlandet kostar 3 000 arbetstimmar och 330 000 kronor i bilkostnader.

– Du kan inte föreställa dig hur jobbigt det är att pendla till Rimbo i tio veckor. Man måste gå från jobbet vid tre, och köra på helgerna också. Vilka kostnader! Man kan ju stryka semester. Det är det man får ta. Det är fruktansvärt jobbigt och stressigt och kostar mycket. Dessutom är det orättvist, alla kan ju inte. Snacket om alla barns rätt till idrott gäller inte för isföreningar, säger Ed Fontes.

Avgifterna i ishallarna utanför kommunen är höga och gör stora hål i klubbarnas plånböcker, enligt de två ordföringarna.

Beslut fattas av politikerna

Klubbarna menar också att längre säsong skulle göra Vallentunas skolor mer attraktiva.

När Vallentuna Nyheter når Lars Carlsson (C), fritidsnämndens ordförande, kan han inte säga något besked, vare sig positivt eller negativt.

– Vi håller på och ska bereda ärendet så fort vi kan. Det är ett budgetärende och då måste vi ta det via vår nämnd. Nästa nämnd är om en dryg månad, säger Lars Carlsson.

Han säger att en faktor som ger hopp är den nya kylanläggningen.

– Det kan hända att den kostar mindre än den gamla genom att den drar mindre el, och i så fall kan det hända att det blir kostnadsneutralt att ha öppet längre. Men vi har inte kunnat analysera hela driftssäsongen ännu. Egentligen ser man hur det fungerar när det är hårda påfrestningar, som på hösten och våren, det är då de här maskinerna bekänner färg.

*Bland annat har en ny ismaskin och en helt ny kylanläggning köpts in.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30