Var försiktig. Leif Wallin, platschef på Lida, understryker att besökare ger sig ut på eget ansvar och att man alltid ska vara försiktig och ha med sig utrustning som ispikar.

Skridskopremiären närmar sig på Lida

De ihållande låga temperaturerna betyder att Lida börjar bli redo för att ta emot alla vintersportälskare. I veckan låg isen 17-18 centimeter tjock på Getaren. Men än så länge är ingen bana plogad.

  • Publicerad 15:42, 17 jan 2019

Lida friluftsgårds personal har mätt istjockleken på ett 20-tal platser på Getaren i veckan. Isen har blivit 17-18 centimeter tjock – tillräckligt tjock för att man ska åka ut med traktorn och ploga upp banor.

Men onsdagens regn ställer till det.

– Det har blivit ett lager extra is på isen som börjar frysa, så nu låter vi bli att gå ut på isen så att den inte går sönder och blir knagglig. Men så fort det faller snö kommer vi att åka ut och ploga, säger Leif Wallin, platschef på Lida.

Var försiktig

Isen är alltså tjock, men Leif Wallin understryker att besökare ger sig ut på eget ansvar och att man alltid ska vara försiktig och ha med sig utrustning som ispikar.

– På vissa ställen kan isen vara tunnare, till exempel kring bryggor och vass, säger han.

På sjöarna Drevviken i Huddinge och Magelungen var istjockleken 15 centimeter när den den mättes under torsdagen, på Långsjön var den 13-15 centimeter tjock. Stockholms stad, som sköter de banorna, vill att isen ska ha växt sig 20 centimeter tjock innan banorna öppnas.

Startar snökanonen

Den senaste tidens låga temperaturer ska hålla i sig enligt väderprognoserna, så inför helgen ska Lida börja göra konstsnö.

– Ikväll (läs torsdag reds anm) startar vi snökanonen för pulkabacken och barnbacken och vi kommer göra snö för längdskidspår, säger Leif Wallin.

Det betyder att Barnens vasalopp, en slinga på 200-300 meter, som går av stapeln på lördag, är räddat. Men söndagens Bravura Ski Marathon flyttas fram till 10 februari på grund av snöbristen.

Skidsäsongen igång i Flottsbro