Öppet. Nu går det att åka skridskor på en kontrollerad isbana på Tranholmen. Foto: Gösta Norrgård

Skridskosäsongen är igång – Tranholmenbanan öppen

Säsongen är igång vid Tranholmen. Nu går det att åka skridskor på Mälarens is. – Äntligen får vi säga, säger Gösta Norrgård, skridskobaneentreprenör.

  • Publicerad 11:49, 24 jan 2019

Vi brukar börja med en slinga inne i Älvnäsviken och det har vi gjort i år också.

Med undantag för vintrarna 2008 och 2015 då det inte fanns is har det plogats en skridskobana vid Tranholmen sedan 2003.

På onsdagen kunde Friluftsfrämjandet Mälaröarna öppna banan för årets säsong. Rekordet för öppning är runt lucia, men årets öppning är några dagar tidigare än förra årets.

– Vi brukar börja med en slinga inne i Älvnäsviken och det har vi gjort i år också. Den är i dag 1,6 kilometer. Det kommer den att fortsätta vara över helgen. Sedan kommer vi att förlänga vartefter vi tycker att förhållandena tillåter det, säger Gösta Norrgård.

Beroende på föreningens resurser kan det bli aktuellt att förlänga banan bort till Busviken.

Åkning på det plogade området är säkert och föreningen rekommenderar åkare att gärna ha isdubbar, hjälm och knäskydd, men det finns inga formella krav.

– Om man ska åka utanför det markerade banområdet ska man vara försedd med både utrustning, sällskap och helst kunskap. Vi kontrollerar banområdet, men inte isen långt utanför banan vilket en del tror, säger han.

Även för de yngre besökarna finns plogad isyta.

– Då får de lite lugn och ro, säger Gösta Norrgård.

Föreningens hemsida uppdateras löpande med senaste nyheterna om status på banan. När den här tidningen gick i tryck var isen på banan mellan 15 och 20 centimeter, enligt Gösta Norrgård.

Ekeröbo dömd till flerårigt fängelsestraff för knarkbrott

Nyheter Tre och ett halvt år i fängelse. Det blir straffet för en 22-årig Ekeröbo som hanterade stora mängder cannabis i en lägenhet på Stora Essingen.söndag 18/8 6:15