Skriver bok för att hjälpa sjuke sonen

Tuulikki Virkberg har skrivit en bok i hopp om att hjälpa sin son. Han har fysiska och psykiska funktionsnedsättningar men är utan personlig assistans varje förmiddag.

  • Publicerad 08:15, 10 feb 2018

Nytryckta böcker ligger på vardagsrumsbordet. ”Boken om Johan” handlar om Tuulikkis sons liv och hennes oro berättad i prosa och känslotung lyrik.

– Jag har skickat boken till förvaltningsrätten och till Malou von Sivers, för jag tycker att hon har bra program och så har jag skickat den till statsministern till hans privata adress. Inte till Riksdagen för då skulle den säkert komma bort någonstans, säger hon.

Johan är född bland annat med en cp-skada. Efter flera händelser som fick honom att tappa fotfästet i livet gick han in i en psykos.

Sedan några år tillbaka kan han inte röra sig på egen hand då kotor och nervbanor i nacken klämts åt.

– Som om det inte skulle vara nog med trauman har den lägenhet han tidigare bodde i brunnit. Han är nu livrädd för att det ska börja brinna och vågar inte sätta på tv:n när han är ensam hemma eftersom det var tv:n som hade utlöst branden, säger Tuulikki.

Eget boende

Han bodde tidigare på stödboende i 20 år, men hans gode man ville flytta honom till eget boende. Sedan tre år tillbaka bor han i egen lägenhet i Stockholm, första två åren med personlig assistans dygnet runt. Sedan januari förra året är han ensam från 9.30 till 13.00.

– Han sitter fast i sin stol, säger Tuulikki och visar symboliskt genom att hålla hårt i fåtöljens armstöd.

Rädd att brinna inne

Till en början mådde han så psykiskt dåligt och var rädd för att brinna inne och att assistenterna inte skulle komma att Tuulikki var orolig för att han återigen skulle gå in i psykos. Sedan hon kommit på ett system då hon ringer sin son en gång i halvtimmen under den tid han är utan personlig assistans känner han sig tryggare och är mycket lugnare. 

– Jag har haft många omkring mig som har gått bort de senaste åren, men jag hinner inte dö än, jag måste hjälpa Johan.

Har överklagat till förvaltningsrätten – och skickat boken dit

Sedan i januari 2017 har Johan bott i egen lägenhet i Stockholm, efter att tidigare bott på stödboende. Han har personlig assistans dygnet runt förutom mellan 09.30 och 13.00. Hans mamma Tuulikki Virkberg som bor i Bålsta har överklagat avslaget om personliga assistanstimmar även dessa timmar. Ärendet fick avslag i tingsrätten. Det kan ta ett år innan domen avgörs i kammarrätten.

För att försöka hjälpa sin son har hon skrivit ”Boken om Johan” (Hede förlag). Hon har stått för omkostnaderna för de 200 böcker hon köpt, finansierat av besparingar som var tänkt att gå till lagning av tänder och oväntade händelser i framtiden.

Boken finns att köpa på exempelvis Bokus och ska börja säljas i Klackenbergs bokhandel i Bålsta centrum.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Samir och Viktor till Håbo

Melodifestivalen. Där har ni den kanske främsta gemensamma nämnaren mellan två olika artistbesök i Håb i sommar.tisdag 22/5 16:50

Kräftfisket är inställt i Lejondalssjön i år igen

Signalkräftornas bestånd har minskat med nästan 90 procent de senaste tre åren. Nu behöver den en chans att hämta sig.tisdag 22/5 12:45

Senaste numret

Bålstabladet