Övergiven. Det kostar mycket när kommunen ska ta hand om skrotbåtar. Foto: Mostphotos

Skrotbåtar väntas öka Vallentunas städnota

Nedskräpning kostade Vallentuna kommun 116 250 kronor under förra året. Nästa år kan notan komma att öka. Anledningen? Övergivna båtar.

  • Publicerad 11:31, 8 feb 2019

Under 2018 kom 195 anmälningar in angående nedskräpning i kommunen. De allra flesta anmärkningar som kommit in till kommunen har varit angående nedskräpning på gator, följt av skog och natur.

Städningen kostade 116 250 kronor under förra året. Under 2019 kan kostnaderna öka tror Beri Fajic, renhållningshandläggare i kommunen. Under 2018 var det nämligen inga anmälningar om skrotbåtar, vilket kostar mycket att ta rätt på.

– I år har vi fått in anmälningar om övergivna båtar. Båtarna är väldigt svåra att behandla och kostnaderna blir väldigt stora. Ofta är de inte registrerade och det är svårt att få rätt på en ägare. Ska kommunen skrota en fritidsbåt så kostar det mycket pengar, säger han.

Han tror att kostnaderna också kommer öka framöver i och med att kommuninvånare har lättare att komma i kontakt med kommunen. Genom webbtjänsten Tryggt och snyggt blir det lättare att rapportera om nedskräpning och därför ökar också notan för städningen, menar han.

– Men Vallentuna är ändå en förskonad kommun när det gäller nedskräpning. Många andra kommuner har mycket större problem. I förhållande till vår stora yta har vi låga kostnader. Folk sköter sig helt enkelt, säger han.

Utöver de 116 250 kronor som lades på nedskräpning under 2018, har kommunen även bekostat omhändertagandet av övergivna skrotbilar. Under 2018 skrotade Vallentuna kommun 63 fordon och det kostade 72 938 kronor. Alla kostnader är inklusive moms.

Här skräpas det ner mest:

Gator: 52 anmälningar.

Skog och natur: 40 anmälningar.

Återvinningsstationer: 18 anmälningar.

Park: 17 anmälningar.

Tidningscontainrar: 14 anmälningar.

Diken och vägren: 8 anmälningar.

Lekplats: 7 anmälningar.

Hundpåsar: 4 anmälningar.

Torg: 2 anmälningar.

Tätortsnära natur: 1 anmälning.

Papperskorgar: 1 anmälan.

Övrigt: 31 anmälningar.

Fullt och fult. Skräpiga återvinningsstationer har gett upphov till 18 anmärkningar till kommunens webbtjänst. Bilden är en genrebild. Foto: Mikael Andersson

Hultsfred riktar stark kritik mot Täby

Nyheter ”Lurade samhällets mest utsatta" I ett brev till Täby kommun riktar Hultsfreds kommun hård kritik till kommunen. De menar att Täby lurat en flyktingfamilj att flytta från kommunen till just Hultsfred.torsdag 18/4 16:54

Nu är padelbanorna klara i Täby park

Nyheter BILDER: Så här ser det ut på platsen På den annars oanvända grönytan i Täby park lyser nu det gröna konstgräset. Idag öppnade Norrorts första padelbanor – utomhus.torsdag 18/4 16:47