Skulle bli bättre – blev sämre

Förra året blev lasarettet i Enköping näst sämst i Sverige. Då lovades bättring. I år när AT-läkarna fått sätta betyg på sin tjänstgöring är det sämst. Och det kan få konsekvenser för lasarettet i stort.

  • Publicerad 11:38, 7 sep 2017

Enköping med upptagningsområde i Håbo och Enköping är Sveriges sämsta sjukhus. I alla fall om det är där man som läkare ska göra sin allmänna tjänstgöring (AT). Det säger AT-läkarna själva.

AT-läkare får varje år besvara en enkät som ges ut av Sylf, Sveriges yngre läkares förening. I år har drygt 1 700 AT-läkare fått ge sina synpunkter på sin tjänstgöring. 18 på lasarettet i Enköping svarade på enkäten och de ger nu sjukhuset bottenbetyg.

– Jag är besviken. Egentligen skulle jag vilja prata om det här om ett par veckor, nu ser jag ganska mörkt på det, säger Torbjörn Södergren som är AT-chef och studierektor på lasarettet.

Inget trendbrott

De senaste åren har lasarettet i Enköping prenumererat på jumboplatserna i undersökningen. Även 2014 var lasarettet i Enköping på sista plats i undersökningen och förra året hamnade sjukhuset på näst sista plats. Det kan få konsekvenser.

– Sökande kommer vi alltid att ha. Flest AT-läkare i Sverige söker sig till oss. Det är inte för att vi är så himla bra, utan för vårt geografiska läge, säger Torbjörn Södergren och tillägger:

– Konsekvensen är att vi levererar missnöjda AT-läkare. Och i förlängningen kan det leda till att vi har svårt att få hit specialister som vill jobba för oss. Det är ett viktigt skäl till att bli bättre, konstaterar han.

Sämst betyg får lasarettet när läkarna ska betygsätta handledningen under tjänstgöringen vid kirurgavdelningen. Snittbetyget landade då på 2,4 av 6.

– Det anade jag. Den förtjänar vi. Hade vi fått högre poäng där hade det inte varit ärligt. Det är något vi redan tagit tag i. För tre veckor sedan beslutade vi att samtliga kirurger ska gå en handledarutbildning med start i oktober/november, säger Torbjörn Södergren.

Har gjort förbättringar

En förmildrande omständighet kan vara att ungefär hälften av AT-läkarna som deltog i undersökningen slutade sin tjänstgöring på lasarettet redan i oktober förra året. Därmed har de inte upplevt de försök till förbättringar som sjukhuset gjort sedan dess. Och vissa förändringar som gjorts syns inte i mätningen förrän efter två år, menar Torbjörn Södergren.

– Det är ett försvar, men ett klent försvar, säger Södergren och tillägger avslutningsvis:

– Jag tror på vår struktur, men jag måste fundera på hur det ska kunna bli bättre. Jag har inget svar på det nu. Efter förra årets mätning var jag förhoppningsfull, i år är jag försiktigt förhoppningsfull. Vi har gjort förbättringar. Jag vill inte tro att vi ska hamna här igen.

Akademiska sjukhuset i Uppsala, som är Uppsala läns största sjukhus, hamnar på 50:e plats i samma mätning.

Vad är en AT-läkare?

AT står för allmäntjänstgöring och är en tidsbegränsad anställning på minst 18 månader (oftast 21 månader) som görs med handledning för den som fullgjort sin utbildning på läkarprogrammet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här tas första spadtaget på familjebadet

Nyheter På måndagen drog byggandet av det nya familjebadet på Korsängsfältet officiellt igång. Badet ska öppna dörrarna för allmänheten vintern 2020/2021.måndag 18/6 11:33