– Det som överraskar med det här fyndet är just storleken och att flera av de delar vi hittat har bokstäver eller tecken inristade i sig, säger Jim Hansson, som arbetar som marinarkeolog på platsen i ett pressmeddelande. Foto: Mia Fernlund

Skulle bygga kaj – hittade vrakdelar från okänt gammalt skepp

Under ett pågående grävningsarbete vid Skeppsholmen har vrakdelar hittats. Troligtvis kommer de från ett skepp som dateras till början av 1600-talet.

  • Publicerad 11:31, 11 jul 2017

De påfunna trädelarna är så pass stora att marinarkeologer tror att de kommer från ett skepp som beräknas ha varit upp till 30 meter långt. En första bedömning är att delarna är från tidigt 1600-tal.

Drottning Kristina flyttade varv och flottbas till Skeppsholmen under 1640-talet. Därför är det inte helt ovanligt att vrakdelar från båtar och skepp påträffas under grävningsarbeten.

– Det finns många vrak i området, så det är inte helt oväntat. Men det är inte ett vrak som är känt sedan tidigare, säger Kjell Gustavsson, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk till StockholmDirekt.

Fler vrak än väntat mellan Skeppsholmen och Kastellholmen

Fyndplatsen ligger mittemot Gröna Lund. Foto: Mia Fernlund

"Insåg att det kunde vara något större"

Det var i april som en omfattande renovering av träkajerna och dykdalberna på Skeppsholmen påbörjades. Vrakdelarna påträffades under arbetet med att gräva ner nya fundament till den nya kajen.

– Vi var nere på 3-3,5 meters djup på stranden. Först hittade vi lite träbitar, sedan insåg vi att det kunde vara något större, berättar Kjell Gustavsson.

Nu rensas Kungsholmens stränder – på vrak

Vrakdelarna schaktas nu från platsen och hålls våta för att inte torka och spricka. Statens maritima museer kommer att ta hand om vrakdelarna för att undersöka dem noggrannare och bedöma vad som kommer att sparas.

Renovering för 135 miljoner försenas

Vad fyndet kommer att få för konsekvenser för den pågående renoveringen är för tidigt att säga. Projektet är planerat att pågå i fyra år i fyra olika etapper, men kommer troligtvis att ta längre tid på grund av fynden.

– Vi vet inte i det här läget hur mycket dyrare det kommer att bli. Projektbudgeten för hela arbetet ligger på 135 miljoner, säger Kjell Gustavsson.

Trots att projektet troligtvis försenas och blir dyrare skriver han i ett pressmeddelande om fyndet att "det inte går att komma ifrån att det är väldigt spännande".

Övergivet vrak läcker olja i Årstaviken

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.