Värme. Sissi Wahlsten har för tredje året i rad stickat halsdukar till statyn i Hässelby gård, halsdukar som stulits. Foto: Mikael Andersson

Skulptur blev av med sina halsdukar – igen

Den omtyckta skulpturen i Hässelby gårds centrum har blivit klädda i färgglada halsdukar tre år i rad, men drabbas titt som tätt av mystiska stölder. Nu hoppas Sissi Wahlsten, som stickar halsdukarna, att folk ska låta dem vara.

  • Publicerad 14:09, 12 feb 2020

Hässelbybor upprördes när skulpturen "Resenärerna" återigen fick sina halsdukar stulna för ett par veckor sedan. Denna gång var det julhalsdukar, och det är tredje året som Sissi Wahlsten stickar halsdukar till statyn.

Första året blev ett par stulna, andra året blev en stulen och i år försvann alla åtta. Nu har Sissi stickat nya, men tycker det är tråkigt att människor inte låter dem vara ifred.

–  Statyerna såg så nakna och frusna ut. Formen passar inte ens på människor. Vilken knäppgök som vill ha åtta halsdukar som inte går att använda, säger hon.

En person i en Facebookgrupp som diskuterar stölden, tror att det kan vara renhållningspersonal som städat bort halsdukarna.

Här är årets vinterkollektion till Hässelbys statyer

Hässelbybon Sissi virkar till katter och statyer

"Tar bara det som ligger på backen"

Men Per-Anders Staffansson, gatuingenjör på Trafikkontoret som ansvarar för städning på torg och i utemiljöer, nekar bestämt till det.

– Nej, vi tar bara det som ligger på backen. Det kanske är någon som fryser, gissar han.

Om det inte är en tjuv är Sissi Wahlstens teori att halsdukarna försvann i samband med att juldekorationen på torget plockades bort.

–  De kanske trodde att det hörde till julpyntet.

Det tar lång tid att sticka halsdukar, Sissi har lagt ner en veckas arbete på att fixa åtta nya, som fått en annan färg än de tidigare julhalsdukarna.

– Jag kommer inte sticka några fler i vår, det kan jag lova. Men förhoppningsvis får jag tillbaka hopp för mänskligheten och gör nya julhalsdukar i höst. Det är så många som tycker om dem, säger hon.

Stockholm Direkt