Fleminghallens B-hall tvingas hålla stängt. Foto: Claudio Britos

Skumboll skapade vattenkaos i sporthall

En skumgummiboll satte igång sprinklersystemet i en idrottshall i Flemingsberg. Nu är delar av hallen stängd på obestämd tid.

  • Publicerad 11:11, 30 jan 2020

Det var i fredags den 24 januari som olyckan var framme i Fleminghallens B-hall. Personalen fick rycka ut och skrapa med duschskrapor för att begränsa vattenmängden som rann längs hallens träkonstruktion och ned mot Ica Maxi.

–  Alla gjorde heroisk insats. Det här är väldigt tråkigt, det påverkar föreningsliv och skola, säger Linda Örneblad, chef för idrott och anläggning på Huddinge kommun.

Att en skumgummiboll lyckades utlösa sprinklern var överraskande för alla i hallen.

Hänt förut

– Det var inte nån hård boll. Och vi har satt korgar över sprinklersarna efter att det här hände för ett år sedan, men det var tydligen något fel, säger Linda Örneblad.

– På plats var det brandförsvarets analys att den typen av sprinkler inte är så funktionell, att de är lite för enkla, men det får en utredning avgöra.

Eftersom räddningstjänst krävs för att stänga av sprinklersystemet och det måste stängas av från källaren dröjde det några minuter innan man fick stopp på vattnet, enligt Linda Örneblad.

Obestämd tid

– Just nu har vi ingen indikation på hur lång tid det kommer att stå stängt, de måste titta på hur mycket vatten som finns i konstruktionen. Ju mer vatten desto längre tid, säger hon.

För att inte B-hallens verksamhet ska drabbas för hårt har kommunen varit i dialog med dem som håller till i A-hallen.

– Under omständigheterna får alla försöka hjälpas åt, säger Linda Örneblad.